Modern LightHouse in Ottawa by Linebox Studio

By • Feb 9, 2011 •  Selected Work 

The “Lighthouse” was designed by Canadian architecture studio LineBox.

This modern city house (4,500 sq ft) was designed for a family of five members and is located in Lindenlea, one of the smallest neighborhoods of Ottawa, Canada.

The LightHouse by Linebox Studio:

“Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s planned Lindenlea community, adjacent to the city’s “old money community of Rockcliffe Village.” As the kidney-shaped site is wedged between the parking lot of the community centre to the southwest and a forested 40-foot escarpment to the north, it presented unique challenges and opportunities to coordinate views with desires for light.

The primary glazed façade was therefore oriented north thus ensuring privacy on the south side while allowing the space to be filled with diffused light. This orientation also addresses concerns about overheating in the summer. Vertical windows along the south allow streams of sunlight to reach deep within the house and obscure undesirable views of the parking lot.

The design is based on a”vertical stacking of both open and closed spaces and minimal details that establish an ascending hierarchy of social and private spaces.” Splayed around a spiraling steel and maple staircase that rises within a vertical glass shaft are rooms that exude airiness and a sense of connectivity. “The large side entrance with a limestone floor creates a generous ‘shedding’ area” for the teenage kids which then leads into the open kitchen and dining area.

The sleek Irpinia cabinetry is “neutral in tone and is spatially defined by a large granite-topped island with a lower, table-height extension” for spreading out homework or gathering around to socialize. The space is characterized by views of exterior foliage and Mooi pendant lights that bring down the sense of scale and soften the otherwise crisp, rectilinear volumes.

The elevated great room with its 22-foot high ceilings, warm maple floors (all floor have radiant heating), and crisp white walls is uncluttered and absent of visible light fixtures. This room showcases art and facilitates conversation. Floor-to-ceiling commercial-grade windows wrap the north corner of the room, expanding the space into the forest beyond. The two-sided fireplace that screens the front entrance provides a “welcome beacon of warmth to new arrivals on a cold night” and fills the living room with its playful glow. The second storey has a sizeable landing that wraps around the staircase shaft and serves as the children’s rooms, a bathroom and a loft office overlooking the double-height living room. The top “tree house” level is a boutique hotel style master suite and roof-top terrace with spa and spaces for working, reading and sleeping.

Shaped by the unique site conditions and the lifestyle of a busy modern family, Lighthouse addresses the need for both privacy and connectivity. It balances freshness with warmth, contrasts natural with urban and celebrates a rare rural oasis within Ottawa’s city centre.”


Photos by: Christian Lalonde

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

One Comment to Modern LightHouse in Ottawa by Linebox Studio

  1. carmie vallente says:

    I wish someday I’ve got one of this house….its so very awesome….

Share your Thoughts