Wilkinson Residence by Robert Harvey Oshatz Architect

By • Feb 21, 2011 •  Selected Work 

Located in the wooden hills that surround the heart of Portland, Oregon, the Wilkinson Residence is a truly unique contemporary house designed by Robert Harvey Oshatz Architect.

Design work for the Residence began in 1997 and underwent a number of significant redesigns before construction was started in July of 2000.

Robert Harvey Oshatz undertook the task of completing the construction himself and by 2002 the structure was practically complete.

The Wilkinson Residence by Robert Harvey Oshatz:

“Located on a flag lot, a steep sloping grade provided the opportunity to bring the main level of the house into the tree canopy to evoke the feeling of being in a tree house.

A lover of music, the client wanted a house that not only became part of the natural landscape but also addressed the flow of music. This house evades the mechanics of the camera; it is difficult to capture the way the interior space flows seamlessly through to the exterior.

One must actually stroll through the house to grasp its complexities and its connection to the exterior.

One example is a natural wood ceiling, floating on curved laminated wood beams, passing through a generous glass wall which wraps around the main living room.”


Photos by: Cameron Neilson
Source: Architizer

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts