The Olnick Spanu House by Alberto Campo Baeza Architects

By • Mar 27, 2011 •  Selected Work 

Designed by Madrid-based studio Alberto Campo Baeza Architects, the Olnick Spanu House is located in Garrison, New York.

This 9,700 square-foot residence, completed in 2008, stands out by its privileged situation and its amazing transparent living and dining spaces.

The Olnick Spanu House by Alberto Campo Baeza:

“The place is of profound tranquility where after a day of rain and fog an intense light reflects in the stilled mirror of the majestic Hudson River´s deep waters.

A place where twilights are a thousand colors as the water breaks into a thousand reflections. A place where the air is clean and calm, and mild. One could say a place that is very close to heaven.

In this impressive place, we establish a plane, a platform that underlines the landscape before us, seeking to enhance it.

A large long box is thus built, 122 feet long by 54 feet wide by 12 feet high, with sturdy concrete walls that accentuate its relationship to the land. The roof of this box is flat, paved in stone, travertine, so that we may use it.

And to protect ourselves from the sun and rain, over the stone plane we raise a light roof 100 feet long by 40 feet wide by 9 feet tall, held by 10 cylindrical steel pillars that are arranged according to a 20 x 20 foot grid. This roof cantilevers 10 feet along all of its sides. And to make this space habitable, we put a glass box under the roof, an enclosure measuring 94 feet long by 25 feet wide. This glass box contains the back row of columns within it and leaves the front columns outside, in order to further accentuate its transparency.

This construction on the platform resembles a large table with ten legs. Three areas are created within it, divided by two white boxes that do not reach the ceiling, containing the stairs and service spaces. The central space is the living area, and the dining room has a large white table. On one side, closer to the swimming pool, is the kitchen, and on the other side, in the manner of a pensatorio, the area around the hearth.

And below, inside the cement box, the bedrooms and baths are housed. In its central vestibule, connecting the main entrance and the access to the garden, a gallery has been created where pieces
of Arte Povera and other pieces of contemporary Italian art are displayed, in addition to other areas around the house.

In all, once again, the cabin over the cave. The tectonic piece on top of the stereotomic piece.”


Photos by: Javier Callejas
Source: Contemporist

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts