Tree House by Jackson Clements Burrows

By • Jun 17, 2011 •  Selected Work 

Melbourne-based architectural firm Jackson Clements Burrows (JCB) has completed the Tree House project in 2008.

The 2,368 square foot two story residence is perched on a steep hillside at Separation Creek in Victoria, Australia.

According to the architects, “the tree house draws on the modest local vernacular of 1950’s painted fibro shacks with cement sheet lining and expressed battens over joints.

The sculptural form and associated colour scheme allow the built form to both connect with the landscape and to dissolve within it.”

More projects by Jackson Clements Burrows

Tree House by Jackson Clements Burrows:

“The treehouse is sited in the bush fringe of Separation Creek, perched on a steep forested hillside above the Great Ocean Road and Bass Strait. It is a site that enjoys a unique combination of bush environment with intimate views of Separation Creek, the beach and the Wye River Peninsula to beyond.

The steepness of the site, landscape controls and landslip potential resulted in a limited building envelope to work within. These constraints (or opportunities) led us to explore a sensitive yet sculptural response that minimised it footprint by echoing in form a tree with branches, with rooms branching and cantilevering in all directions of a central trunk to take advantage of views, access and aspect.

A modest brief called for a three bedroom residence with associated living spaces.

Upper level projections include an entry branch with study, a sunroom to the west, and a living area and deck cantilevering some 6m meters from the core overlooking the ocean and beach below. At a half level lower, the master bedroom wing springs from the stair landing into the bush to the east.

A dining room and kitchen make up the upper level core of the building, whilst two further bedrooms, bathroom and laundry complete the lower level accommodation.

In its applied materiality, the treehouse draws on the modest local vernacular of 1950′s painted fibro shacks with cement sheet lining and expressed battens over joints. The cement sheet panels used on the treehouse are painted in 2 tones of green that help merge with building with the vegetation on the hillside in which it sits and reinforce its relationship with the landscape. The vertical timber battens on the building are a naturally stained timber, which will silver over time like the branches and trunks of trees within the bush.

The sculptural form and associated colour scheme allow the built form to both connect with the landscape and to dissolve it within it. The two tones of green pick up on colour variations and light and shade within the bush, and effectively reduce the mass of the object within the landscape. Varying light intensities across the course of the day further affects the colours and consequently the buildings relationship with its context in an engaging and dynamic way.”

Photos by: John Gollings

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

Share your Thoughts