Waikopua House by Daniel Marshall Architects

By • Aug 6, 2011 •  Selected Work 

Auckland-based practice Daniel Marshall Architects has completed the Waikopua house project in 2007.

Located in Waikopua Bay on the Waiheke Island, 11 miles from Auckland in New Zealand, the single-family residence was another 2010 New Zealand’s HOME of the year finalist.

Waikopua House by Daniel Marshall Architects:

“A stand of Nikau, an idyllic private bay and a building platform defined by ridges either side set the architectural program of the design of this family beach house on Waiheke Island, Auckland, New Zealand.

The concept evolved from the idea of a family group camping, creating space between the functional nodes. This was particularly important in allowing space for the boats and water to move through the valley to the bay below. This space was utilised to give physical separation to the guest house as well as a garage.

The materials and form were chosen to be empathetic to the landscape and fauna. The house is designed to integrate into the landscape – the stone walls were sourced locally, the windows are tinted to limit reflection and the timber upper level stained dark to blend into the bush behind. It has been said that the colour of the New Zealand native bush is black.

It was important to activate the spaces around the house giving a progression to enjoy. From the lawn overlooking the sea soaking up the morning light, to the private courtyard, framed by the Nikau grove, catching the last rays in the evening whilst enjoying the outdoor fire.”

Use arrow buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to Waikopua House by Daniel Marshall Architects

  1. Tom Waldenburger says:

    I love this house and the green in front of the house, very cool landscape. Cool

Share your Thoughts