Riva Loft Florence by Claudio Nardi Architects

By • Sep 21, 2011 •  Selected Work 

Claudio Nardi and his daughter Alice have teamed together to create a home that is open to “modern travelers, made of a sensitive mixture of materials, settings, furnishings, of antique objects and contemporary architectural details: a cross-sectional landscape for curious minds.”

Located in Florence, Italy, Riva Lofts is a 8,600 square foot boutique hotel that consists of eight studios, each with independent entrance.

The studios differ in size from 30 to 100 square meters (323 to 1,076 square feet) as well as in form and layout, some with private terraces, others opening directly onto the garden.

A few have panoramic views toward the Parco or toward the imposing and elegant Cupola of Brunelleschi.

Studios can be booked all year round from €210 to €550 per night, depending on the studio size.

Riva Loft Florence by Claudio Nardi Architects:

“Halfway between being at home and halfway between being away, these lofts are testimonials and participants in contemporary living yet also travel experiences through time and space.

The spirit of sharing is another inheritance from the past, linked to the culture of working, part of the historic vocation of places like this.

Thus the nine interiors, all distinctly unique in size, shape and arrangement, boast a well-defined and recognisable character. They also offer a series of different perceptions of the environment thanks to the possibility of choosing between a suite with a private terrace, a suite directly overlooking the garden, or offering panoramic views either over the Cascine Park or towards Brunelleschi’s Cupola, the most classical icon in Florence.

Apart from the private suites, guests can also make use of a spacious sitting room with stone walls, cross vaults, bookcases and large fireplace, which is designed to continue the idea of blending experiences, tastes, philosophies and lifestyles. The large picture window overlooks the private garden and the spectacular pool lined in white sandstone.”

Photos courtesy of Claudio Nardi Architects

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts