Bal Residence by Terry & Terry Architecture

By • Oct 25, 2011 •  Selected Work 

Berkeley-based studio Terry & Terry Architecture has sent us photos of the Bal Residence project.

The architects have completed remodeled and extended a mid-century ranch and turned it into a contemporary home.

The now about 2,000 square foot (1,000 new, 1,000 existing/remodeled) residence is located in Menlo Park, a city at the eastern edge of San Mateo County, in the San Francisco Bay Area of California, USA.

Bal Residence by Terry & Terry :

“This project is an addition to and remodel of an existing mid century ranch house.  It was designed for a retired couple, who desired a single-story home with open, accessible space.  The addition, located in the rear garden area, is connected to the original structure by way of a transparent hallway that allows the garden to extend into the core of the house.

The addition comprises of two floating volumes.  The first is the bedroom wing/volume, which is located on the west side of the house.  The existing bedroom volume was extended toward the rear in the form of a wood tube to accommodate an additional bedroom.  This bedroom volume opens out to the garden.  

The second volume, which comprises the main space, houses the kitchen, dining and media areas.  The east wood wall plane of the main space folds onto two concrete walls to form the main roof plane.  The main space produces large transparent openings or voids that open out onto a deck at the rear garden.  The main roof plane extends forward to form the carport roof near the front of the property.  A garden concrete wall stretches out from the media room toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material in the main space.

These two wood volumes,. the “bedroom tube” and the “roof plane,” create a connection and openness to the garden by using transparency, clean minimal detail and simple materials.

The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated.  A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window.  The front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway.  The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber.  A new hallway/passage and wood skinned storage wall were designed into the core of the structure to connect or engage the new addition with the existing structure.”

Use arrow buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts