House R by CHIRST.CHRIST. Associated Architects

By • Nov 19, 2011

German studio CHIRST.CHRIST. Associated Architects has completed the House R project in 2010.

This 4,900 square foot contemporary residence is located in Karlsruhe, a city in the southwest of Germany.

House R by CHIRST.CHRIST. Associated Architects:

“The property once was a part of a northern situated villa. A pavilion, which belongs to the historic ensemble, is part of the wall that encloses the property on all three sides.

The 4-storey single-family house is reached via a forecourt and a ramp. The main entrance on the northern side and a second entrance via the carport lead to the entrance area. The stories are connected by an open stairway and an elevator. North side ramp and the integration of an elevator refers to demographic development and possible handicap.

On the ground floor there is the entrance area, home office, double-height living room with a kitchen and a dining area. The first floor contains a gallery as a more private living area, two children’s rooms with dressing room and bathroom.

The attic floor with a roof terrace on three sides is reserved for the parents. It is not divided into rooms; the individual functional devices (bed, washbasin, bath tub, bathroom-box and dressing area) are accordingly loft kind arranged. Finally in the basement is the swimming pool with a projecting light shaft, guest room, bathroom and the building equipment.

In order to achieve an optimal exposure to light in the basement the ground floor is floating 1 m above the terrain level whereby a 50 cm high window band could be realized. The skylight and the light shaft flood the basement with natural light.

Cross-ventilation is created via automatically controlled louver windows. The glass areas are equipped with exterior sun protection, which screens the residents from view at the same time. Because of night cooling and exterior sun protection it was not necessary to install an air condition system. The thermal mass of the concrete walls functions as a cooling storage, cooling the rooms throughout the day.”

Basement
First Level

 

Second Level
Third Level
Section

Photos by: Thomas Herrmann
Source: ArchDaily

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

Share your Thoughts