Moss Oaklands Residence by Nico van der Meulen Architects

By • Mar 15, 2012 •  Selected Work 

Johannesburg-based studio Nico Van Der Meulen Architects has completed the Moss Oaklands Residence project.

The architects have remodeled a 1950′s home located south of Cape Town, South Africa.

Moss Oaklands Residence by Nico van der Meulen Architects:

Architectural firm, Nico van der Meulen Architects, was commissioned to design this home according to the owner’s specifications. The brief to the architect was to create a single-storey home with an urban feel. In order to achieve this, the architect updated the 1950’s house and converted it into a timeless modern space with a better flow. Alterations and additions were made to the original building to allow for four bedrooms and large entertaining areas. The single-storey building allows for large double volume spaces and flat roofs have been used in the alteration to keep vertical expansion in mind for the client’s future. As a result of an impeccable renovation, the house is divided into public and private spaces. To enter the private areas of the home, one must cross a bridge above a new internal water feature which breaks the public and private spaces, separating the entrance hall and study from the private home. In keeping with the owner’s brief to have a home with an urban and open feel, the interior and exterior entertaining areas have been blurred by sliding stacking doors that open up the whole facade.

Creating a perfect synergy between exterior and interior, M Square Lifestyle Necessities saw to every detail of the interiors of this home. Focusing on creating a liveable, relevant and expressive home, the large interior planes were perfectly balanced through the use of specifically chosen furniture and artwork, which were all used as visual statements. By using a neutral palette, the company was able to create a warm environment by bringing in touches of colour through rich and bold accessories and furnishings such as the Domino coffee table and bold flower pattern ottoman. Natural wood elements articulate texture and depth; while essential to the welcoming ambience of the home, the correct styling enhances each room and brings the architectural design to a full and complete circle. The timeless grandeur of this home lies in its harmonious balance between warm textured finishes and vast neutral colour planes. Specialising in all forms of decor, furnishings and styling, M Square Lifestyle Necessities ensured that an effortless and simplistic interior space was created that both complemented the design of the house, as well as the family that live in it.

Photos courtesy of Nico van der Meulen Architects

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

Share your Thoughts