Hillside House by SB Architects

By • Apr 12, 2012 •  Selected Work 

San Francisco-based studio SB Architects has designed the Hillside House project.

This 2,116 square foot, four story, contemporary home is nestled on the hills of Mill Valley, a city in Marin County, California, USA, located about 14 miles (23 km) north of San Francisco via the Golden Gate Bridge.

Hillside House by SB Architects

“Nestled in the hills of Mill Valley, California, just across the Golden Gate Bridge from San Francisco, Hillside House has just received certification as the first LEED for Homes Platinum custom home in Marin County, and one of only a handful in Northern California.

Designed  by San Francisco-based SB Architects, an international firm well-known for the design of site-sensitive resort and mixed-use projects around the world, and built by well-known green builder McDonald Construction & Development, this home is a statement of what is possible combining “high design with high sustainability.”

The four-story home – clad with beautiful, sustainable Western Red Cedar siding – is set on a steep hillside site that provides for a very vertical design with living and private zones situated on multiple separate floors. Numerous outdoor and covered terraces and balconies capitalize on stunning views of the bay and the San Francisco skyline beyond. The home’s many green aspects include:Western Red Cedar siding.

  • Energy Star-Rated Whirlpool appliances.
  • Kohler low-flow plumbing fixtures.
  • Mythic zero-VOC paints.
  • High-recycled content interior concrete from Concreteworks.
  • Sustainably produced stone veneers from Eldorado Stone.
  • Sustainably harvested floors and cabinetry from Plantation Hardwoods.
  • New World Millworks, reclaimed timber and recycled metal roofing.

Every inch of this LEED Platinum custom home has been designed to maximize its sustainability, in direct response to the site, trees and views. Consequently, this home lives far larger than its actual footprint, but with an impact that is far less.”

Photos by: Mariko Reed

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts