Baluster Lattice House by 05 AM arquitectura

By • Apr 28, 2012

Girona-based studio 05 AM arquitectura has recently remodeled the Baluster Lattice House, a dilapidated home located in Vallvidrera, a wealthy summer retreat near Barcelona, Spain.

Baluster Lattice House by 05 AM arquitectura:

“In this house rebuilt, the first decision made was to change the position of the entrance to the west side thus the main entrance is now to the main floor, this liberated the terraces to the south and east for private uses.

The main floor is open plan and enjoys long unbroken views of the interior.

The open plan design is defined only by three cube designs which offer from every angle everything required for everyday living.

The central cube incorporates the main elements of the kitchen, the staircase cube has a built in bookcase and in the main living room and in the main living room the cube has a built-in fireplace.

In the bedrooms floor, the service and storage areas define the living areas, all built around a hall which can also function as a bathroom with a built-in basin unit which is hidden when not in use.

The layout of the house is centered around the tree cubes, providing functional answers to the users needs, optimizing all the available space and improving the spatial perception of the floor plan.

The facades have been rebuilt using new windows; protection from the sun is offered by a white cane sunshade and also the use of reclaimed balusters from the original house forming a lattice which offers both light and shade depending on how the light falls on the balustrades curves. As a “ready-made”, this baluster lattice gives a new value or meaning to this architectural element which existed in the house.”

Floor Plans Transformation

 

Photos by: Mauricio Fuertes

Baluster Lattice House by 05 AM arquitectura was published on HomeDSGN on Apr 28, 2012.

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts