Private House by BoA Studio Architetti

By • Jun 1, 2012 •  Selected Work 

Italian architectural firm BoA Studio Architetti has designed this loft-like apartment in Treviso, a city in Veneto, northern Italy.

Private House by BoA Studio Architetti:

“The building is located a few meters from Treviso XVI century walls, within a small industrial area now disused, where Sile river leaves the historical city together with the old water way called Restera. The loft is placed at the last storey of the tower, part of a former button firm of the 20-30ies, one of the first cast-concrete structures in Treviso, connected to main part of the building through an iron and glass walkway.

Once demolished the old wall partitions, concrete structures emerge in their strength with 45° shaped beams, six rooflights, the five-meter open space marked by two big pilars and a unique 270° view over the city and the river. The design proposal splits in two the old industrial space.

The sleeping area mezzanine builds up a volume totally autonomous compared to structural grid in order to retain its own readability, a building within the building, the internal elevation being marked by openings and facings.

Linear and helical stairways going up to the decking roof emphatize the two columns verticality. A full-height greenhouse articulates the wide open space into living and dining area. Two new openings within thin floor slab also emphatize roof transparency effect, where the glazed volume is, at a time, vegetal wall and natural vent system.”

Photos by: Marco Zanta

Private House by BoA Studio Architetti was published on HomeDSGN on Jun 1, 2012.

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts