The Hive Apartment by ITN Architects

By • Aug 14, 2012

ITN Architects have completed The Hive Apartment in Melbourne, VIC, Australia.

The building is a collaborative project between the architect and a graffiti artist.

The Hive Apartment by ITN Architects:

“The Hive Apartment was designed by architect Zvi Belling of ITN Architects. This site was specifically selected for a graffiti/architecture project. The ideas in the building have been refined over time by the designer in prior competitions, publications and collaborations with street artists. The architect developed the project with his neighbour (aka Prowla), a respected old school Melbourne graffiti ‘writer’ who contributed the design of the graffiti letters. The external precast concrete walls of the apartments are inscribed with these letters and other hip hop iconography.

The graffiti relief panel spells HIVE written in ‘wild style’ with some initiation into the cultural codification of letters being required to decipher the words. These external geometries directly determine the interiors and have been extruded into living spaces in bulkheads and wall shapes. There are inherent tensions in the building where graffiti complete with spray drip effect has been created without any paint and an anti-establishment art form has been situated in an exclusive inner city residential suburb. These tensions are resolving over time as respect for the building spreads within the graffiti community and the local residents begin to claim ownership of their new street art. The outward presentation of robust public art fortifies the internal spaces into a calm refuge that is adorned with street art frames and canvasses. The notion of hive as home has been extracted from the facade and reappears through the fitout in various guises.

The concrete relief façade containing shapes such as letters, arrows, swooshes and drips has been slotted into the exposed brickwork shell of an old Carlton tailor shop. It was important for the street art, graffiti in this case, to be essential to the experience of the building inside and out. The 4m high concrete letters are load bearing with the weight of all four stories transferring to the footing through the oversized letter ‘E’ and simultaneously creating a dramatic visual entry to the apartment. Similarly the punctuations in the facades allow interesting views and natural light opportunities within the habitable spaces.

The graffiti letters were initially conceived of as a masonry element but through collaboration with Euro Precast, concrete was adopted for the façade and by extension as the structural system for the entire building. Logistical innovation was required to install the 4m high, 14 tonne load bearing 50mpa letter panels at the commencement of the construction program and protect these feature panels through the construction period. The architect and the graffiti artist were involved with the setup, concrete pour and delivery phases of the panel fabrication.

The project was completed within $50K of the initial estimates. Working closely with the builder, while maintaining flexibility was the key to ensuring savings through the life of the project.

The project is the architect’s home and as such was an opportunity to experiment. There are concealed sliding panels revealing louvred ports for cross ventilating habitable rooms. There are unusual door arrangements to minimize temperature exchange between zones. Solar panels are located on the roof and a water storage tank has been installed below the car park area. Reusing available building fabric and designing small footprint high density living are significant environmental features of the development.

The new apartment is an intervention into the fabric of this Carlton block but through apparent contradiction seeks to knit itself into the existing building on the site to form an integrated new cultural type that exposes the history of the site with glimpses of period material and detail. An urban street is celebrated through the making permanent of an ephemeral art.”

Photos by: Patrick Rodriguez

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to The Hive Apartment by ITN Architects

  1. Paul Ward says:

    This effort seems more like a student project, an idea to explore, but then seeing it as a built structure, eh. The concept of typography as architecture, or architecture as a billboard can be successful, for example, Marzahn Recreational Park in Berlin, or the Korean Pavilion at Shanghai World Expo. I suppose if your client is a Red Bull guzzling nine-year-old gamer, it’s pretty successful. Otherwise, very narcissistic and indulgent.

Share your Thoughts