Yorkville Penthouse by Cecconi Simone Inc.

By • Oct 3, 2012

Toronto-based studio Cecconi Simone Inc. has completed the Yorkville Penthouse project.

The architects have designed the interior of an apartment located on the top floor of a new, hi-rise condominium in Yorkville, a district in Downtown Toronto, Canada.

Yorkville Penthouse by Cecconi Simone Inc.:

“This 4300 s.f. contemporary penthouse by Cecconi Simone occupies an entire level in a new, hi-rise condominium in Yorkville, Downtown Toronto. In line with current social trends, the clients – husband and wife empty-nesters – have downsized from a large, 1950s-era suburban home, opting instead for a more urban, less car-dependent lifestyle.

The penthouse space, initially a raw shell, save for the placement of the plumbing, presented an exceptional opportunity to create a living environment tailored perfectly to the clients’ needs. To that end, a modern, urban home has been crafted, with a clean design aesthetic in a palette of warm finishes. The residence is organized into a semi-open-plan, with fluid yet distinct public and private zones. Numerous occasions for displaying art are incorporated throughout.

In the private elevator lobby, separating the public and private areas of the residence, a lowered ceiling and curtain treatment, concealing mechanicals and building services, produce a compressed and softened introductory space. This enhances the sense of expansion and polished precision upon entry into the rest of the penthouse.

In the public zone, the gallery-passage adjoining the living area is clad in white glazing panels, providing a neutral backdrop for artwork and creating an engaging contrast to the walnut floor tiles. A specially-commissioned screen, by Toronto-artist Ken Gangbar, delineates the gallery-passage and living area without hindering views.

In the expansive living area, a custom, double-sided fireplace separates a larger gathering space from a smaller conversation space. Generous window openings and white-painted wall surfaces frame city views and receive works of art.

The adjacent, open-plan dining–kitchen–den area, flooded with natural light from successive, near floor-to-ceiling windows, is designed for casual, family get-togethers and catered meals for friends and guests. An extended counter island accommodates buffet and cocktail-style events. During food preparation, the cooking area may be separated from the dining, den and living areas with sliding, glass, pocket partitions. Integrated and built-in appliances and custom millwork with invisible hardware eliminate visual clutter.

In the private zone of the residence, the master suite embraces an art-display area, sleep area, and his and hers ensuites with dressing area. His ensuite, with back entry, is isolated acoustically from the sleep area to ensure quiet during early-morning grooming and dressing. Her dressing area includes a small work space, gathering paperwork from more visible parts of the residence. In her ensuite, the tub at the windows is raised on a platform to accommodate plumbing. Generated by practical need, the plinth enhances the tub as the focal point of the space.”

Photos courtesy of Cecconi Simone inc.

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts