West Seattle Residence by Lawrence Architecture

By • Nov 28, 2012

This contemporary residence is a 2009 project by  Lawrence Architecture that can be found in Seattle, Washington, USA.

The main building is 3,800 square feet with a 925 square foot detached garage that provides additional living space on its upper level.

West Seattle Residence by Lawrence Architecture:

“A modern house on view property with 3,800 SF of living space and a 925 SF detached garage.  Primary materials include concrete, steel, and glass. 

A concrete wall up to twenty-four feet high organizes the site and the house: the garage, entry and service spaces are on the street side of the wall, while providing  privacy for the main living space which is a curtain wall-enclosed pavilion. 

The wall is also the organizing element for the circulation including the stairs with cantilevered steel treads. Supported on steel frames and  triangular steel trusses, the roof  swoops over the concrete wall capping the pavilion. 

Eight by sixteen foot sections of the curtain wall pivot for ventilation.  The stair has demountable guardrails which are normally in place but were removed for the photographs.

The master bedroom is in a loft space above the kitchen, while a family room, media room, children’s bedrooms and bathrooms occupy the daylight basement level.  There is additional living space above the garage accessible via stair or future elevator.”

Photos by: Benjamin Benschneider

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

One Comment to West Seattle Residence by Lawrence Architecture

  1. -----MadKat----- says:

    Very nice and inviting home! I’m not so sure about the choice of the cladding material on the upper level…I believe it’s corrugated sheets?! Could have been done nicer with timber perhaps!

Share your Thoughts