Praia do Felix Beach House by Vidal & Sant’Anna

By • Dec 17, 2012

Hidden deep in the dense vegetation of Praia do Felix, Brazil, this contemporary resort home is a project by the architects at Vidal & Sant’Anna.

It was designed to have minimal impact on its stunning surroundings.

Praia do Felix Beach House by Vidal & Sant’Anna:

“Since this project initial conception it was treated as a “case” to be deployed in areas of high conservation restriction on the slope of the Serra do Mar, Praia do Felix.

In order to preserve maximum environmental conditions the project establishes the principle of total mimicry with nature not to be perceived externally.

The project opts for circulations made by external stairs and separates the social and service, located across the slope from intimate area located along the slope below the ground.

Very light, the residence, made of certified wood and glass, explores small and minimal rooms to meet the programmatic needs without losing the sense of sustainability.

With 3 bedrooms, family room, 2 bathrooms, living room, toilet, kitchen, service area and spacious terrace, the house with 155.00 m2 of built area, deployed against the contour preserving characteristics of soil and original ground vegetation.

With cross ventilation and air chambers on the roofs / decks environmental comfort is guaranteed without the need for equipment for temperature equilibrium.

The rigidity in the form of execution of the work secured the commitment made by the owners in the conservation and preservation of the area. Today the house is prominent among the inhabitants of Praia do Felix although not noticed in the dense forest location.”

Photos by: Fran Parente

Praia do Felix Beach House by Vidal & Sant’Anna was published on HomeDSGN on Dec 17, 2012.

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts