Gallery House by Lekker Design

By • Dec 22, 2012

Lekker Design created this contemporary building in 2012 for a client located in Singapore.

In addition to serving as a private residence, the structure houses an art gallery which can be accessed by the public through a separate entrance.

Gallery House by Lekker Design:

This is a small building, with two programs–a house and an art gallery–squeezed into a very dense envelope, in the midst of Singapore’s red light district.

The design attempted to balance this programmatic double-life through a play of two volumes. The lower volume contains a triple-height gallery and kitchen. Above is a rotated tower, which appears to be partially suspended below the ceiling of the gallery; this holds the bedrooms and private spaces.

The building has been designed such that the client may open the gallery to the public, via a separate access.

The Gallery House is sited in a typical Singaporean lot, between two very long party walls. In order to bring natural light deep into the interior, a series of small gardens have been extracted from the facade and roofline.

This creates a complex series of nested spaces, merging the interior with tropical landscape. Rooms are unexpectedly located and strangely formed, partially overlapping with others or sharing views of interior canyon spaces. The largest of these contains the main stair, which winds informally between rooms at front and back.”

floor plans
section

Photos by: Darren Soh

Gallery House by Lekker Design was published on HomeDSGN on Dec 22, 2012.

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts