Wairau Valley House by Parsonson Architects

By • Feb 5, 2013

New Zealand-based architectural firm Parsonson Architects has created the Wairau Valley House in Rapaura, New Zealand.

Completed in 2010, this contemporary home was designed to keep a close connection with the surrounding terrain. The interior is characterised by linear concrete walls and warm Eucalyptus Saligna wood.

Wairau Valley House by Parsonson Architects:

“The property is located in the Wairau Valley, 10 minutes from Blenheim and close to the Wairau River as it snakes along the edge of the northern hills, a patterned rural landscape of farms, orchards and vineyards.

The house has a strong connection to the land spatially and materially. There is a sense of encampment, where different interlinked pavilions offer different areas of occupation and privacy or openness.

The spaces are housed beneath low sloping gable forms where boundaries are blurred between the land and building. Heavy lined concrete walls and structures feel part of the land and are used to define indoor and outdoor spaces. The gable roofs float over these to provide shelter and the comforts of home. The landscape is cultivated; lines of orchard trees and vines mark the land in regular patterns and the house responds with the lines of pergolas and posts ready for planting to integrate the house with the land further still.”

Photos by: Paul McCredie

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts