Romsey Road by AR Design Studio Architects

By • Feb 6, 2013

Romsey Road, a home located in Winchester, England, was remodeled by AR Design Studio Architects.

The home’s modern interior is open and airy, decorated in whites and neutrals to create a sense of space.

Romsey Road by AR Design Studio Architects:

“74 Romsey road is a luxurious 5 bedroom house refurbishment accessed by a residential lane in the realm of the city of Winchester.

On street elevation the project provides higher specification to the 1950’s building façade: a new acrylic white render over the industrial brickwork, new double glazed aluminum grey windows to match and replace the original Critall windows. The new crisp and attractive front emphasizes the modernist look the original building and street only partly expressed. A new minimal grey porch roof stages the entrance.

Our brief was to create space and calm in the tight and complicated layout. By extending at the rear on first floor we replaced two single bedrooms with two master bedrooms with en suites, also liberating space to create a new double height dramatic entrance and stairs leading to a wide functional landing and a new family bathroom. The palette of materials used is limited and muted, white and grey render and tiles to make the experience of the house that of a calm play between spaces and light.

On the ground floor we doubled the kitchen and dining area to create our signature minimal open living space, which is fully glazed on to the external glass-covered patio.

Our concept there was to create continuity between the two rooms by using the same floor material, flush thresholds and structural glass to cover the external patio. By designing an oversized structural frame at the end of the covered patio we strongly marked the end of this space to create the illusion that the internal living space extends to the external limit of the covered patio.

This ambiguous internal and external space, in the tradition of modernist spaces likes that of Mies van der Rohe’s Barcelona pavilion, creates vitality.

On garden elevation the client and planners supported us in creating a strong visual identity, which is expressed by the simple play of a dark grey box (the first floor bedrooms) jutting out of the ground floor’s white render and glass structure. A simple but radical look.”

First Level
Second Level
Elevation

Photos by: Martin Gardner

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

Share your Thoughts