RGR House by archiNOW!

By • Feb 13, 2013

Located in Rimini, Emilia-Romagna, Italy is the RGR House designed by archiNOW!

The project was a remodel to an existing residence with particular attention paid to energy efficiency.

RGR House by archiNOW! (2)

RGR House by archiNOW!:

“A demonstration of “zero volume architecture” in which restructure, sometimes, does not necessarily mean to keep. The intervention involves a complete renovation of an existing building converted into a private residence.  The project seeks a complexity of volumes through the composition of simple elements; the synthetic result is the overlapping of two items from the antithetical nature that interact in strict harmony.

The basement, emerging from the ground, extends to all external landscaping and has as objective to generate a compact mass on the ground and, at the same time, constrain the block overlying characterized by greater dynamism and spatial complexity.  The materials emphasize the concept of volumes in contrast: for the basement, in fact, we have opted for a stone of Trani while the upper volume is treated in plaster. A wooden deck on the ground floor integrates with calcarenitic gray stone used in the pathways.

Particular attention was paid to building energy efficiency, active and passive strategies considerably reduces the annual consumption. The building is equipped with a heating and cooling system connected to an absorption system through solar panels.  A small photovoltaic system, installed on the roof, ensures the energy required for operation of the equipments. 

The motorized sun screens are connected, through a home automation system, at a light sensor that automatically manage the shielding in function of the contribution of solar lighting required.”

First Level
Second Level
Third Level
Elevation
Elevation
Elevation
Elevation

Photos by Daniele Domenicali

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

Share your Thoughts