Forest Pond House by TDO Architecture

By • Feb 26, 2013

Forest Pond House is a modern meditation hut by TDO Architecture that is located in rural Hampshire, UK.

It creates a dramatic transition as one is transported from the dense shadows of the forest to the bright sunshine reflecting off the pond.

Forest Pond House by TDO Architecture:

“Located in rural Hampshire, the Forest Pond House is both a space for meditation and a children’s den in the woods.

Cantilevering over the bank of a pond at the foot of a family garden, the timber frame structure is finished in plywood, glass and copper and was designed and built by TDO Architecture for a budget of £7,500.

The design overlays the two functions to give a single diagram. This was shaped by the forest to give a form to the building.

The Forest Pond House combines contrasting surroundings and contrasting uses to striking effect.

It nestles between the dark drama of the forest and the bright calm of the water. Black, angular sides address the forest; light, curved surfaces and sheet glass address the pond. As well as mirroring the building’s environment, the design creates its dual functions.

The dark elevations serve as blackboards for drawing in the woods.

A rising floor and falling ceiling shrinks one corner down to the size of a child. The brighter end of the Forest Pond House, with its single source of light and bench looking onto the water, offers focus and a place for reflection.”

floor plan
section

Photos by: Ben Blossom

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts