Kalavrita Project by Bllend Design Office

By • Apr 18, 2013

Kalavrita Project was designed by Bllend Design Office and is located near Kalavrita, Greece.

The home overlooks an arid mountain range, and brings the outdoors’ rusticity inside by the use of crude wood an stone as building materials.

Kalavrita Project by Bllend Design Office:

“The customer defined the desired outcome as keeping the mountain context, without emitting stereotypical rustic remembrances of existing mountain residential typologies. It involved a major renovation, of a common mountain house. The aim was to create a a space where everything would be manufactured on site, using basic materials metal, pine wood and mineral aggregates, human labour and expertise. The main idea behind that was to let the objects acquire use and sentimental value when the owners would start feeling them as useful and pleasant.

The house has 3 levels, accomodaitng en-suite bedrooms, guest rooms, bathrooms and autonomy in daytime activities. The Desire was clear to accomodate the familiy’s extroversial way of living allowing for co-habitation and mobility for daytime and nighttime zones. The need was to allow for guest families and their children to make creative use of space different hours of day and seasons.

Emmiting the architectural feeling of black burnt metal and volcanic stone. Constrcuctions and levels of nightime and basic traffic patterns were defined by black metal, mineral aggregates defined the floorplans, wet areas and main elevations while pine wood defined the storage areas. The color pallette was reduced to minimum contrast and low saturation in order to let the materials and textures define the context of the project redefining prevailing mountain houses of rustic country feeling.”

Photos by: George Fakaros

Kalavrita Project by Bllend Design Office was published on HomeDSGN on Apr 18, 2013.

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts