Communicating Vessels by TC Interiors

By • May 18, 2013 •  Selected Work 

Communicating Vessels is a project completed by TC Interiors and it is located in Barcelona, Spain.

The interior adds industrial by leaving seemingly unfinished elements exposed: brick walls, ceiling beams, air vents, and electric wiring.

Communicating Vessels by TC Interiors:

“The design layout is a response to the client’s wish for a united, open space that could benefit the natural light form early in the morning to late afternoon. For this reason, all mid-walls were demolished and the windows at the communal side façade, were enlarged. The only enclosed department built from the scratch, is the Core, which includes the guest room and the service areas, leaving the rest of the space diaphanous.

A row of uninterrupted uses, the ‘communicating vessels’, create an open plan space, which runs undisturbed through the main sleeping area, the dressing room, the washing area, the kitchen, the library and living area. No door can be seen through this open space, apart from a double one that indicates the threshold between the private and the public, while helps the energy saving during the night.

Every use is ‘marked’ by a Lighting Carpet, a customized and highly resolved lighting system. As the floor carpets do, the Lighting Carpets, ‘warm up’ a specific territory of this home while the same time, indicate the use, by their distinct positioning and size. By inventing and installing this custom made ceiling frames, the typical light mishmash has being avoided and a better control of the quality & quantity of light, has being achieved. Every frame incorporates 3 different illuminations; the upper Led line underlining the vault ceiling fabric, the lower LED line which spreads the light equally in the space and the hanged adjustable LED spots, focusing on fragmented specific activities, adaptable to the user’s needs, such as reading or drawing.

The different uses are also indicated by fix furniture pieces, mostly custom made and the particular atmospheres achieved by different materials and designs. The luminous ‘rotonda’ library is in a constant dialogue with the next-door eclectic 1923 Coliseum theatre, whose rounded reflections enter from the bow windows. The deepness & the darkness are expressed in the case of the washroom, an atmospheric warm cave.

In the bedroom, the gallery & windows area have being transformed into a green relaxation zone where an elevated deck incorporates a Jacuzzi bath tab. The building offers a rich historic background because it has being reconstructed various times in the history after its partial collapse, when bombarded during the Spanish civil war, in 1938. Looking to reconstruct the history, the decision to remove all the overlaid plaster layers from the walls and the ceilings was taken, in search for the original beautiful brick walls. All electric installations have being placed in front of the walls, leaving the original surfaces untouched.

The coolness and heating are achieved by the sectional air-condition in installations, for maximum comfort and energy saving. The custom made lighting, offers a better control of the quality & quantity of light, by using integraded LED lines, which counts up to 85% of energy saving. All wood is certified and the furniture and lighting.”

Photos courtesy of TC Interiors

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts