Casa Sulla Morella by Andrea Oliva Architetto

By • Jul 7, 2013 •  Selected Work 

Andrea Oliva Architetto created this modern residence in 2009 for a client living in Castelnovo Sotto, Reggio Emilia, Italy.

It has been equipped with solar panels and oriented in such a way that the home can take maximum advantage of the natural heat and energy offered by the sun.

Casa Sulla Morella by Andrea Oliva Architetto:

“To the borders of the country of Castelnovo Sotto, beetween the stream Morella and a roman road, in a landscape context characterized from channels, ditches, rows, shrubby stains, gardens, villas and agricultural houses it places the “House on the Morella”.

Inserted between rural landscape and observer to 60 mt from the road, suspended by the ground to protection of the tall stratum of superficial wather and to memory of the installations “terramare”, the residence is composed of two staggered elements to northeast: the porch or climatic mitigator and the housing space or insulating body.

With an orientation of 18° toward west the house exploits to the best the natural contributions that, because of the geometry of the porch, of the ample surfaces south glass door and of the flowing obscuring, they anticipate the opening to the “winter sun” and the protection from the “afternoon summer sun.”

The study about the solar axonometries has allowed, therefore, to opportunely appraise the incidence of the sun on the wrap and get into proportion the fixed screenings of the vertical settis and the horizontal shutters and the mobile screenings of the flowing pannels.

The combination of some characters of the agricultural houses they are proposed through a reason euclidea, that in the key form-function, distills elements as the “porta morta” (passing space in the residence with scope of ventilation), the “sporto di gronda” ( coverage’s extension for protection of the vertical masonries) and the “portico” (integrated coverage or juxtaposed for the protection of open and external spaces of the building).

The residence has a structure in portant walls (smaller presence of thermal bridges), constituted by bricks with pores, of 38 cm, coupled to a layer of coat insulator on the external side of 10 cm, the attics are made of tiles and concrete with riddles in reinforced concrete, coibentate and separated while the coverage had a layer of 22 cm of isolation, that is coupled to a coverage mantle in corrugate iron, draining, connected to a system that pick up the rain water.

The windows are in plywood with low emissive glass and gas argon. The plant design is integrated with domotic and allows a reduction of the consumptions through the control of the temperature of the single rooms, the predisposition for an efficient job of the great electrical appliances, the automatic turning off of the lights in empty places, the checked generation of warm water for sanitaries and the regulation of the use times for each single instruments.

The heat system is constituted by radiant panels feeded by a low condensation boiler while the sanitary warm water is integrated from panels solar, places on the coverage, where an integrated photovoltaic system for 6 Kw is in progress of realization. The residence is endowed with a mechanized system for the rycircle of the air, that bring the scheduled consumption for the heating to 5,19 kWh / mq.year.”

Use arrow buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts