homedsgn logo homedsgn logo

Casa Jes by Nook Architects

By • Aug 15, 2013

Adverstisment

Casa Jes was designed by Nook Architects, and it is located in Barcelona, Spain.

The interior is cozy and warm, with decorative accessories that serve to add character and personality.

Casa Jes 01 800x533 Casa Jes by Nook Architects

Casa Jes 02 800x533 Casa Jes by Nook Architects

MORE INSPIRATION

Casa Jes by Nook Architects:

“This century-old dwelling is located just around the corner from Els Jardinets de Gràcia, in a building with a double façade tipology, one facing a quiet street, the other oriented towards a sunny interior block courtyard.

The property’s original features were very well preserved, with the exception of the kitchen and bathroom, which were updated in the 90’s.

The original distribution was very compartmentalized, which generated rooms with very similar measurements. The different zones for each of the daily life activities were therefore not too hierarchical.

The functional program was adjusted to the client’s way of life: an open kitchen to a spacious living room, a bathroom and a washroom for guests, a master bedroom with abundant storage space, and an additional bedroom.

We detected two spaces with a difficult arrangement on a limited area; first, a guest bedroom that should not be compromised by the presence of a double bed, as it also had to be alternately used as a studio, and second the bathroom and washroom for guests, two humid zones with different levels of privacy, but that share a shower.

The general intervention consisted on liberating the space to open the kitchen to the living room, and placing the humid areas of the house with the master bedroom over an elevated, wooden platform.

This platform allowed us to hide a rolling bed underneath the master bedroom floor, to be used on the guest bedroom/studio. The clients nicknamed it “the magic bed”. This also solved the relationship between the shower, the washroom, and the master bath, that are easily connected yet effectively differentiated thanks to the change of the floor level.

The double façade with double orientation- one with sunlight during the morning, and the other with an ample balcony and sunlight during the afternoon, finally made us decide where to place the day and night zones, which led to organize the remaining areas of the apartment.

When it comes to finishes, we decided to restore and polish the hydraulic mosaic pavement throughout the entire home, relocating some of the pieces to areas to which these had been lost due to the previous refurbishment, like the kitchen and bathroom.

We decided to preserve the original ceiling mouldings in the bedrooms. In the living room, however, we left exposed the original steel beams and ceramic vaults, after making sure they were structurally sound. The new partition walls do not go straight up to the ceiling to allow the preservation of the original mouldings, creating nooks over the closets that hide additional lighting.

The clients wished to maintain the furniture of their previous dwelling, therefore the distribution of the home contemplated from the beginning large pieces like the sofa, the dining table and the bed. We also incorporated a solution for the client’s book collection- a group of wooden shelves that help improve the visual relationship between the kitchen and dining room, and an additional group of white shelves located on the sitting area.

The resulting ambient of the project is both neutral and luminous, emphasized by two horizontal planes, the hydraulic mosaic pavement, and the ceiling which was painted the same tone and colour as the floor.

In a refurbishment so personalized, the objective was to solve the functional necessities of the client without giving up to the sensation of an open, amble and luminous space. A studied arrangement of versatile spaces multiplies the possibilities of a dwelling that had a lot of potential to begin with, resulted in an intervention that incorporates the pre-existing features of the home with those of its future inhabitants.”

“Before” Floor Plan
“After” Floor Plan
Section
Model

Photos courtesy of Nook Architects

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to Casa Jes by Nook Architects

  1. Jason Roberts says:

    Love this place. What wood was used for the countertops?

Share your Thoughts