House in Itami by Tato Architects

By • Oct 9, 2013

House in Itami was designed by Tato Architects, and it is located in Itami, Hyogo Prefecture, Japan.

The home covers an area of 1,025 square feet, and was completed 2012.

House in Itami by Tato Architects:

“Many of the requests to us for designing a house are accompanied with a prerequisite of ensuring a house for a nuclear family at an extremely subdivided lot, to which we cannot easily apply the manners of architecture having been accumulated for long time in Japan. We repeated trials and errors while designing as we think we are in the formative period for a new manner.

This time was not the exception as well. For this level of density of urban houses, where outer walls of the adjoining houses do not touch each other, the civil law demands 500 mm setbacks of outer walls to form interspace of 1,000 mm (40in) in width in-between those.

We have kept thinking if it is used more effectively. In this project, we gave 400mm (16in) more setbacks from the boundary line of the north eastern adjacent land. As a result, there was 1,400mm (55in) wide interspace as a passage, which was 900mm (36in) in width from the border of the adjacent plot, utilized by placed an entrance in the middle of the side wall faced to the interspace, which realized to minimize space for routing in the house.

The setback ensured the eave as high as about 9 m (30ft) avoiding the north side slant line. Non-structural walls were pushed out outward providing space for closets,etc. Accordingly, it provided bigger space containing facilities such as a toilet than as it looked from interior space like furniture, which brought ambiguity in perception of space.

When I have the honor of seeing an architect-designed house, I sometimes feel as if design furniture is telling messages. I wonder if it is right to summarize by saying “respect the original space and don’t bring any unnecessary things”, but it seems almost like a strong desire as much as to say not to fill the space with anything does not deserve it. Although I cannot say I don’t have such desire at all, I still aim to create space where a variety of things can be brought in and used in everyday life much more freely.

In this house, architectural elements such as stairs, a laundry space, closets, hand rails and toilets are made as if those are furniture. Except for those, there are only floors. As such, architecture and furniture are mingled and those meanings become relative each other, in which way I keep trying to create freedom in rooms as if all of those are just randomly placed and used by chance.

I always think the way of dealing with stairs is important in houses, especially in small ones. One of the general methods is to place a stair at the middle of one room allocating functions on both sides. Although it maximizes usable area, it leaves the question if it brings rich spatial experience to live seeing every inch of the house and a stair all the time.

The ceiling of the dining room in this house is 3,776 mm (150in) in height, which is determined to make the space under the staircase landing usable as routing. By making it extremely thin, the rest of the height was divided into 1880mm (74in) downward and 1850mm (73in) upward. Although those are tight dimensions, you can go through between two layers minding your head.

I think it is favorable for a house to have such a scale of physical bodies. Therefore, the dining table was placed over the stair between the ground floor and the first floor leaving space for residents to pass under it. Bodies appear and disappear under the table as residents go up and down the stair.

Once you slide the entrance door and slip into inside of furniture, you reach under the dining table, where faced to a big wall receiving sun light coming through the south window. You see the white wall softly lit from the north as you step on the small stool. To the second floor, you step on the sofa, furniture like a drawer, and the thin stair. At every steps toward upstairs, light conditions change as the direction and the size of space change. Stairs as choreography for spatial experience of this small, thin space.

As the site is located in the back of a narrow cul-de-sac and carrying-in by vehicle was limited, the structure with light materials such as 100mm×100m (4in×330ft) H steel sections for columns and beams, braces with round bars, 75mm (3in) deck plates for the floor construction was applied. Those resulted in reducing the amount of steel materials, and the total construction cost to about as same as that of a wooden house.

The horizontal stiffness of floors was acquired with horizontal bracings of 6mm (.24in) flat bars and 50mm (2in) squared tie beams beneath concave parts of the deck plates. Floors on different levels were fixed to the columns at both ends so that the continuity of stiffness between those was still kept.”

Photos by: Koichi Torimura

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

From the Web

One Comment to House in Itami by Tato Architects

  1. Sridhar murthy says:

    Great design where space is a constraint. However not ideal for a family with small children.

Share your Thoughts