The Medic’s House by AR Design Studio

By • Oct 17, 2013 •  Selected Work 

The Medic’s House is a renovation project carried out by AR Design Studio.

It is located in Winchester, England and was completed in 2013.

The Medic’s House by AR Design Studio:

“The Medic’s House is a two story rear extension and renovation project, commissioned by two Winchester based Doctors upon the arrival of their new baby daughter.

The need for additional family space meant that the client’s existing 1950s three bed house desperately needed extending. The brief called for two additional bedrooms upstairs and a large open-plan family space with light, views and access to the beautiful garden at ground floor.

AR Design Studio’s solution was to create a large charcoal grey living box at ground level with a full height glazed opening elevation to the garden. A timber clad sleeping pod is perched above at first floor level providing the additional bedrooms.

At ground floor level the extension contains a utility, WC, kitchen, dining room and lounge area, fitted with 3 large eco-friendly sliding glass panels creating an uninterrupted view of the garden. The flush threshold and continuous floor surface enhance this connection with the garden by allowing the internal space to flow seamlessly out into it on warmer days.

The walls are constructed from super insulated block and oversized insulated cavities ensuring a very thermally efficient envelope. Large opaque glass panels to the sides allow etch light to enter deep into the plan of the space. The structure is hidden in strategically placed fins that suggest living zones within the open-plan space.

Upstairs, the western red cedar clad addition consists of a generous master suite with a separate dressing area and one other additional bedroom. This upper box is also fabricated in timber, allowing for a light weight structure that reduces the need for unsightly columns beneath. The construction contains over 250mm (10in) of insulation which AR felt was important at the upper level. This approach to construction was also carried through into the over insulated single-ply roof.

The fenestration was resolved as a series of verticals that celebrate the depth of the walls with a combination of recessed and flush frameless windows. The overall composition was influenced by the ancient Greek theory of the ‘Golden Section’ in order to provide a well-balanced and proportioned rear elevation.”

Photos by: Martin Gardner

The Medic’s House by AR Design Studio was published on HomeDSGN on Oct 17, 2013.

Click any photo to see a larger image - Use buttons or j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to The Medic’s House by AR Design Studio

  1. Sridhar says:

    The house looks antiseptic, being a doctor’s house.

Share your Thoughts