homedsgn logo homedsgn logo

Double View House by Architekti Šebo Lichý

By • Aug 26, 2015

Adverstisment

Double View House is a private residence located in Bratislava, Slovakia.

It was completed by Architekti Šebo Lichý in 2013.

Double View House 01 850x638 Double View House by Architekti Šebo Lichý
Double View House 02 850x638 Double View House by Architekti Šebo Lichý
Double View House by Architekti Šebo Lichý (3)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (4)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (5)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (6)

MORE INSPIRATION

Double View House by Architekti Šebo Lichý (7)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (8)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (9)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (10)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (11)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (12)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (13)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (14)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (15)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (16)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (17)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (18)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (19)
Double View House by Architekti Šebo Lichý (20)

Double View House by Architekti Šebo Lichý:

“The family house is located in a steep terrain on a narrow land in a densely built-up part of the town. These conditions have determined the first architectural constraints. On the one hand, this place offers a panoramic view of the city, on the other hand a view of the green, tranquil gardens and fruit trees. The house is artfully fitted into the hillside to fully utilize the possibilities of the space.

Thanks to setting the house away from the street front, the space was created for a small garden overlooking the city. The height difference between the street level and the first floor is used for carport, covered with greenery. This has managed to create one continuous space, which continues from the front garden to the rear garden. Thanks to the glass walls on both sides of the house is the room visually connected and green becomes part of the interior.

Other practical features are the second floor overhangs which provide cover and allow seating outside on both terraces in any weather. Besides, overhangs serve as an effective shielding of the glazed surfaces so that they do not overheat the interior in the summer.

A center of daily life is the living room with an unusual fireplace. The client had a clear idea of the spatial structuring of the interior, which is timeless, airy and pleasant. On the first floor there is a living room, kitchen and dining room, and the whole space is naturally connected with the views of the front and rear green gardens. On the second floor bedrooms are situated, two children’s rooms with city views and a master bedroom overlooking the garden. At the top level of the house there is another roof garden with panoramic views of the city, which you can access along the small private home office. Staircase is another significant feature of this house, it stretches from the bottom up. Instead of railings the practical furniture cubes are used.

Architecture of the house arose naturally. The basis was the spatial concept of the interior. Lighting and height possibilities of the property must have also been taken into account. The result is a timeless home that directly radiates peace and comfortable family life.”

Photos by: Tomáš Manina

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts