homedsgn logo homedsgn logo

Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa Designs a Contemporary Home in Macieira de Sarnes, Portugal

By • Apr 23, 2016

Adverstisment

SG House was designed by Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa in 2009.

It is located in Macieira de Sarnes, Portugal.

SG House 01 850x567 Atelier dArquitectura J. A. Lopes da Costa Designs a Contemporary Home in Macieira de Sarnes, Portugal
SG House 02 850x567 Atelier dArquitectura J. A. Lopes da Costa Designs a Contemporary Home in Macieira de Sarnes, Portugal
SG House by J. A. Lopes da Costa (3)
SG House by J. A. Lopes da Costa (4)
SG House by J. A. Lopes da Costa (5)
SG House by J. A. Lopes da Costa (6)

MORE INSPIRATION

SG House by J. A. Lopes da Costa (7)
SG House by J. A. Lopes da Costa (8)
SG House by J. A. Lopes da Costa (9)
SG House by J. A. Lopes da Costa (10)
SG House by J. A. Lopes da Costa (11)
SG House by J. A. Lopes da Costa (12)
SG House by J. A. Lopes da Costa (13)

SG House by Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa:

“The house consists of two structures, perpendicular to each other, and a third one serving the swimming pool.

Due to its volume this house seems to have two floors, but it is, in fact, distributed almost exclusively in one. The structure of the living rooms, with a double height ceiling, which also houses the study and the gallery located on the first floor, grants it another volume dimension.

The volume of the living rooms is marked, to the south, by the horizontalness of the concrete canopies that serve as brise-soleils.

The highest structure, composed by ground floor and first floor, is north/south oriented and houses the social area (Living rooms, kitchen and study).

The second structure, perpendicular to the previous one, consists only of the ground floor, and holds all the intimate area of the ​​house, as well as the service area. To the east it opens to a reflecting pool that separates the terrace of the bedrooms from the garden.

There is also a third lower structure (that serves the pool), which appears as a kind of “filter” between the outside and the house, quite closed to the north.

With the living area open to the south, the house has a private area to the east, with all the bedrooms facing a small patio and a reflecting pool.

The Neighbouring granaries stand out in the south and west facing views.”

Photos courtesy of Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts