homedsgn logo homedsgn logo

A Family Home in Sunnanö, Sweden

By • Sep 4, 2016

Adverstisment

Sunnanö is a private home located in Sunnanö, Sweden.

Completed in 2015, it was designed by Murman Arkitekter.

Sunnano 01 850x562 A Family Home in Sunnanö, Sweden
Sunnano 03 850x562 A Family Home in Sunnanö, Sweden
Sunnano by Murman Arkitekter (4)
Sunnano by Murman Arkitekter (5)
Sunnano by Murman Arkitekter (8)
Sunnano by Murman Arkitekter (10)

MORE INSPIRATION

Sunnano by Murman Arkitekter (12)
Sunnano by Murman Arkitekter (13)
Sunnano by Murman Arkitekter (14)
Sunnano by Murman Arkitekter (15)
Sunnano by Murman Arkitekter (16)
Sunnano by Murman Arkitekter (17)
Sunnano by Murman Arkitekter (18)
Sunnano by Murman Arkitekter (19)
Sunnano by Murman Arkitekter (20)
Sunnano by Murman Arkitekter (21)
Sunnano by Murman Arkitekter (23)
Sunnano by Murman Arkitekter (24)
Sunnano by Murman Arkitekter (25)
Sunnano by Murman Arkitekter (27)

Sunnanö by Murman Arkitekter:

“The brief was to design a family house on a north facing triangular promontory, overgrown with pine and blueberry bushes, covered with large boulders. The first sketches were made in 2010 and were put on hold until 2013. The project was completed in 2015.

Connected with the water front in all directions; except on one side, due to the risk of flooding.

We wanted to take advantage of the site’s unique conditions and make a dwelling with maximum contact with the surrounding nature and water but with respect to privacy.

The entrance to the south welcomes the visitor as the building’s wings stretch out.

The spine like upper floor forms an axis through the house. This line continues to the footbridge in the north where it connects to the lake.

To reduce the scale and to allow clear definition of the functions of the building, the wings end with patio spaces that allow you to take advantage of the light and views in different directions.

Wherever you are in the house, you have access to framed views.

Just inside the sheltered entrance, the kitchen is to the left, which flows on to a patio that provides sunlight in the morning, mid-day and evening.

A dining room is orthogonal to the main axis of the building. The living room with a fireplace faces the evening sun and a framed patio offers protection from the evening light. The media rooms window captures the beautiful terrain.

Towards the east lies a sauna, guest rooms and utility rooms.

The bedrooms are located upstairs.

An existing log cabin has been remodeled to function as a garage and a storage yard.

The wood facade and ‘faltak’ roof is treated with iron sulphate that corresponds with the materiality of the pine trees and boulders.”

Photos by: Ake E:son Lindman

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts