homedsgn logo homedsgn logo

Look Interior Design Renovate a 1960s Home Near Sydney, Australia

By • Dec 4, 2016

Adverstisment

Clovelly Renovation is a residential project designed by Look Interior Design in 2014.

It is located in Clovelly, Sydney, Australia.

Clovelly Renovation 01 850x1273 Look Interior Design Renovate a 1960s Home Near Sydney, Australia
Clovelly Renovation 02 850x567 Look Interior Design Renovate a 1960s Home Near Sydney, Australia
Clovelly Renovation by Look Interior Design (3)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (4)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (5)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (6)

MORE INSPIRATION

Clovelly Renovation by Look Interior Design (7)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (8)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (9)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (10)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (11)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (12)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (13)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (14)

Clovelly Renovation by Look Interior Design:

“Design Brief

The original home was a very dark and confined single level 1960s semi. The site was well positioned to take in the surrounding beachside landscape and views but it was very poorly planned with limited indoor/outdoor orientation and the laundry was the only room with an ocean view! My clients wanted me to add on an extra level and create a light filled, spacious 2 storey family home that maximised the available ocean views and accommodate their family of 4. They also requested a neutral colour palette with a beachside feel and durable materials and finishes to suit family living. They had a building budget of $600,000.

Design Solution

Downstairs all of the internal walls were removed and new windows and door openings were inserted into the existing ground floor external walls, to create as much light as possible whilst maintaining privacy. A raised timber deck was also added to facilitate indoor/outdoor orientation and maximise the available ocean views. Upstairs I created a first floor addition incorporating three large bedrooms, two bathrooms and front and rear balconies. It was quite challenging to blend the new structures with the old, to ensure the home was sympathetic to the adjoining property but modernised. I wanted to retain the height of the original 3 metre (10 foot) ceiling downstairs, but somehow accommodate the plumbing and structural supports for the first floor. So rather than do a false lowered ceiling I formed the lowered sections as sculptural elements to emphasise the height of the areas we were able to retain.

Entrant Biography

Natalie Andersen is the Director of Look Design Group, a Sydney-based design practice dedicated to providing intelligent and individual creative responses to each client’s brief. Natalie is an Accredited Building Designer and member of BDA. Her business Look Design Group is synonymous with high quality design projects, with aesthetics matched by their functionality. Two decades of exceptional and consistent results have established Natalie’s involvement in numerous building and renovating projects, the majority in Sydney’s Lower North Shore and Eastern Suburbs. Natalie’s primary focus is to ensure a rewarding and exciting building or renovating experience for every client. This is achieved by providing the necessary support, construction documentation and innovative design solutions required to cost effectively realise all of her client’s best ideas. Offering individual, personalised Design services, project briefs range from small renovations such as kitchens and bathrooms, right through to full design and documentation of 5 million dollar residences.

Media Release Information

The owners of a very dark and confined single level 1960’s semi recruited Natalie Andersen of Look Design Group to transform their gloomy house into a spacious, bright and open family home. The site was well positioned to take in the surrounding beachside landscape and views but it was very poorly planned with limited indoor/outdoor orientation and the laundry was the only room with an ocean view. Downstairs all of the internal walls were removed and new windows and door openings were inserted, to create as much light as possible whilst maintaining privacy. The new kitchen, built in dining and living areas all flow into each other to create sensuous, modern, open plan living spaces. A raised timber deck was added to facilitate indoor/outdoor orientation and maximise the available ocean views. A first floor addition incorporating three large bedrooms, two bathrooms and front and rear balconies.”

Clovelly Renovation by Look Interior Design (15)
Clovelly Renovation by Look Interior Design (16)

Photos courtesy of Look Interior Design

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts