homedsgn logo homedsgn logo

Basement Conversion in Tel Aviv

By • Mar 11, 2011

London-based studio Tamir Addadi Architecture has designed this basement conversion of a private house.

Located in Tel Aviv, Israel, the 914 square-foot windowless basement was converted into two apartments for singles.

According to the architect, “the project included the design and execution of the kitchens, furniture, light objects and garden.”

Tamir Addadi aimed to create in this small site a multi-functional environment with a strong connection to nature and natural light.

Basement Conversion in Tel Aviv by Tamir Addadi Architecture:

“Openings were cut in the concrete walls, and the dirt behind them was dug out, creating an extra space of 3 m X 7 m x 2.5 m (height). This space accommodates the kitchens and a garden for view only.

The glass facade and ceiling of the kitchen area let in a lot of light and maximize the presence of the garden. The bamboo shade above the glass ceiling filters the light and throws shade patterns that are ever changing according to the sun’s movement throughout the day.

The garden, measuring 1.7 m x 7 m, can be seen from almost anywhere in the apartments and acts as a dynamic background for the various daily activities.
The use of minimal components, simple shapes and complementary colors in the design of the garden aims to visually ‘amplify’ the different natural phenomena such as the movement created by the wind and the changes of light.

The garden’s design also aims to create an illusion of a bigger scale, thus making the apartments feel more spacious. To achieve this we chose dwarf trees and herbs, placed the floor of the garden on a higher level than that of the inner space and covered it with small pebbles – this creates an effect of perspective similar to that of looking at the surface of the sea.

To make the apartments feel bigger, relatively small stone slabs (20cm sq) were used for the floor. The furniture in the flats was also designed to create a sense of spaciousness: The wall mounted kitchen units, desk and bookcase do not occupy floor area; The leather sofa, leather bench, bookcase and cube tables are all low-level; The wardrobe doubles as a partition demarcating the entrance area without interrupting the visual continuity of the ceiling.”

Photos courtesy of Tamir Addadi Architecture
Source: Chictip

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to Basement Conversion in Tel Aviv

  1. terry says:

    Very tasteful design. I wish you had blogged more detail of the process from design to construction to completion.

Share your Thoughts