homedsgn logo homedsgn logo

The Wrap House in Aspen by Studio B

By • Apr 24, 2011

Aspen-based architectural firm Studio B Architects has sent us some photos of the Wrap project.

Situated in the East End of Aspen, Colorado, this small property is part of a historic lot split and was required to ‘respond’ to its immediate Swiss-Style neighbor in its massing, proportions and materials.

The house is three levels with a floating stair linking them and also serves as a light shaft to the lower level with its open detailing and light.

The public upper level is wrapped by a large walkway serving two decks and there is a spiral staircase from the rear deck that accesses the rooftop terrace.

This walkway provides privacy for the house and acts as a roof for the entry into the house.

Wrap House by Studio B:

“Situated in the east end of Aspen, this small property is part of a historic lot split. The proposed house is to be squeezed between the original historic house and an adjacent lot. This constraint, as well as a twenty five foot height restriction, pose serious challenges for the design of the home.

Placed in a grove of aspen trees, the design creates a connection to the environment around it. The main living spaces of the residence are located on the upper floor with a south-facing deck. This deck is then connected to a roof deck via a spiral staircase. These spaces address the landscape and allow the residents to enjoy the limited long distance views of the nearby mountains.”


Photos by: Derek Skalko and Raul Garcia

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts