homedsgn logo homedsgn logo

Beautiful House in Lo Curro by Schmidt Arquitectos

By • Jun 18, 2011

The House in Lo Curro was designed by Santiago-based studio Schmidt Arquitectos.

Completed in 2009, the 3,875 square foot residence is located in Cerro de Lo Curro, one of the most exclusive neighborhoods in Santiago, the Chilean capital.

House in Lo Curro by Schmidt Arquitectos:

“The house is Located in Lo Curro hill in the capital of Chile, Santiago. The site, long and with gentle slope, is covered with a forest of eucalyptus trees planted 30 years ago and it is crossed by an irrigation canal. It faces north and has a front view of the southern slope of the hill with vegetation, and a side view of the area east towards the city and the Cordillera de los Andes. This site brings together the best of central Chile, in addition to being just minutes from highways and therefore connected to anywhere.

The commission came out of conversations with our customers about the formality and programmatic live in the city and the freedom of households out of it, this freedom was something they did not want to lose. The client wanted, “a modern but cozy house,” We understood this as a comment to contemporary architecture, as boxes placed on the ground, turning the inhabitants into spectators of nature.

Organized by a glazed central corridor, the proposal extended as a house on the ground that invites people to explore it and enjoy it. This idea was emphasized in order to articulate the house with the landscape project. The program will then be distributed freely along this route, from a atelier room on the outside, through the public areas to the bedrooms. In this sense, the rooms take advantage of the slope and with through this set their spatial and hierarchical condition.

To make the house comfortable, the preferred materiality privileged materials and natural textures such as stone walls and wood floors. Soft cover coated waters slate tiles are structured on laminated beams made in Chilean native timber Coihue and the slabs were left at the light to add more complexity and pace to the ceiling.

To dilute the boundary between inside and outside, the windows are recessed in the floor and beams, sliding windows and doors are the only elements with frames and the stone walls of the garden terraces are introduced into the interior to reinforce the spatial continuity. The large window of the living room opens completely integrating the terrace and pool inside the house or vice versa

Finally, the existing irrigation canal has been integrated to the house and landscape design, creating tiered lakes accompanying the tour, reflecting the environment, providing sound and moisture to the air. This channel ends in a 18 meters long swimming pool which resembles one more pond of the system.”

Photos by: Martín Schmidt R.
Source: ArchDaily

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts