homedsgn logo homedsgn logo

House E by Agraz Arquitectos

By • Jul 13, 2011

Mexican studio Agraz Arquitectos has completed the House E project in 2004.

This 5,855 square foot two-story residence was built in Puerta de Hierro, one of the wealthiest districts of the Metropolitan Area of Guadalajara, Mexico.

House E by Agraz Arquitectos:

“On a rather complicated but interesting terrain lies this house belonging to a distinguished client.

At the last house the house was called ‘E’ set in a traditional and exclusive subdivision in the city of Guadalajara, the home is able to conquer a fairly complex site and shot gun as a whole facade is built with houses next to it forming a new language with its environment. In plan the building is released three edges leading to the outside plant dynamic enough for a regular triangular site.

A large semi-outdoor patio nestled by a lattice of wood carefully shade and quality of space, is the remarkable and articulator of this house, this is where the dynamics converge outside of the family life. This place is complemented by a double height space leads to the foyer of access and distribution, which is animated by a staircase turned into sculpture climbs to the second level by articulating the space with light, like the one in charge of filling spaces that are armed with simple elements that find their glory in large white interiors that trap and control light generating spatial qualities that communicate with the outside through openings reasoned in complicity with the outside. These are built like fine gardens surrounding the house and recognize the geometry and ground motion.

The use of materials such as white concrete, quarry and wood create a language sober, elegant and devoid of ornament, simple lines that enhance the strength of support and will formally request.

This work expresses a constant desire to find new elements to help understand and shape a new architecture that is able to collect simple categorical spatial conditions in figures are drawn as clean lines and clear space.”

Photos courtesy of Agraz Arquitectos

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts