Girona-based studio 05 AM Arquitectura has designed the House Rebuilt in Casavells project.

This split-level terraced house sits on a narrow plot in a small village near Girona, Spain.

Terraced House in Casavells by 05 AM Arquitectura:

“This terraced house is located in a long and narrow plot situated on the edge of a small village. The house has a contrast with both open sides, to the north the old village with narrow streets of stone. And to the south the garden, the pool, the sun and the landscape.

Access is possible through the two facades at different levels, but is usually done with the car through the south facade.

The house has a sunken level in the middles of the ground floor to have a better relation with the garden and the landscape, and the roof is fragmented to let the natural light pass through the different levels of the ground and the ceiling, we clearly identify the individual character and volume of each space with a different use, with an open space always luminous and linked to the landscape.

On the lower ground floor we wanted to resolve the usual access to housing with the car, so we proposed to have a space with more attributes than a garage with a dark background. It is a transitional space between inside and outside of the house, a threshold where they can develop alternative uses for the space.

With the aim to allow a good relation between different spaces, we placed in the middle space on an intermediate level between the basement and the main floor. It’s the place of leisure and study, as a common space where we place the library, a desk, and bleachers with the purpose of being a playground area for children, a meeting space or a home cinema.

The main floor is a unique space, with a large opening at its southern end. From this level we can see the multifunctional space of the entry and the garden through the studio located at an intermediate level. In this floor we have the main uses, the kitchen, the living room and the terrace. And in the north side also we have the entry from the village street.

On the first floor where we have the bedrooms, a slab breaks it into three, leaving two open gaps between them that allow the passage of the overhead light to the ground floor. These three slabs are placed at different heights to qualify and define spatially the different uses that are located on the lower floor.

It is a house that provides solutions to the conditions and takes full advantage of the benefits of its location, creating a pleasant indoor space with many possibilities of use, and ways to connect and qualify the spaces.”

Photo by: José Hevia