homedsgn logo homedsgn logo

Casa YM by Es Arch – Enrico Scaramellini Architetto

By • Oct 8, 2012

Italian studio Es Arch – Enrico Scaramellini Architetto has recently completed the Casa YM – “Color of Sand” project.

The architects have renovated this penthouse located in Rapallo, a city in the province of Genoa, in Liguria, northern Italy.

Casa YM by ES Arch:

“The penthouse is located above a block of flates, built in the sixties. The flat area is smaller than the lower floors, due to the façade withdrawing that generates a great terrace, all around the flat. Every room is connected with the exterior.

A flat roof defines the volume, closed by a sequence of walls and large windows. A large quantity of light comes in the interior spaces from these windows, which offers a favoured view on the hills of the up country and to the coasts.

The new plan organization favours direct connection between living room and the great terrace. The main project purpose is to define a threshold between this two spaces. Due to the presence of several windows, the wall is difficultly usable. Besides living room and terrace are located on different levels. The solution is a fixed furniture, with irregular profile, a wave covered by a marble top that make ephemeral the border between in and out. At the same time is a seating, a base, a support.

The glazed kitchen, that seems polished by water,  with glazing lavastone floor, is strict in shapes and refined in materials. Visible through the glazed sliding doors, it’s a quiet presence that change the space of living room, becoming an extension of the latter when the doors are open.

The oak floor, chairs, wooden furniture, some walls paint, suspension lamps, take up the colour of sand. Suspension lamps remind naval lanterns, emphasized by the contrast with other more discreet lights, as recessed lamps.
Three elements organize the corner with the sofa. Green colour that remind underwater landscapes, the contrast between the different colour of the walls, and the upper bookshelves that change the measure of the wall. These solutions cancel the corner perception.

The same “sand theme” characterizes bedrooms and bathrooms.

A renovation that research, through colours, materials, use of transparencies and space sequence definition, an elegant sea atmosphere.”

Photos by: Marcello Mariana

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts