homedsgn logo homedsgn logo

House K by GRAUX by BAEYENS Architecten

By • May 5, 2013

Located in Buggenhout, Belgium is House K by GRAUX & BAEYENS Architecten.

The designers sought to make the house open and light while simultaneously providing privacy for the homeowners.

House K by GRAUX & BAEYENS Architecten:

“The property is located in a quiet, wooded area. The house is built against the right neighbor. The left neighbor is a detached house. The house is at the front 12.70 wide and is tapered and parallel to the parcel toward the rear. The roof is retracted so that the cornice is at 5.79m.

The challenging form of the plot and the orientation, make sure that we have gone looking for a type of home that meets these conditions and also provides an architectural value. The requested program with limited living space was poured into a patio home with abundant light. By choosing this concept, the southern sun invades deep into the house. The living areas at the top are linked to a south facing terrace. The small terrace at the rear of the house composes the views to the wooded area. The entrance, sleeping area, bathroom and storeroom are on the ground floor.

The client chooses a house with enough light and views, but with some privacy. The window openings are chosen in the privacy of the residents. Some windows are recessed so that a few bricks filtered light enters. At the terrace on the top floor is the front covered with white slats. These are rotated so that the west sun may fall on the terrace overlooking the forest. The privacy at the front of the building create introverted spaces on the floor.

In terms of materialization we’ve chosen a light brown / beige brick with black aluminum joinery. The edge and the slats in the front are materialized in white aluminum.”

Photos by: Luc Roymans

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to House K by GRAUX by BAEYENS Architecten

  1. Tom says:

    That last photo of the outdoor dining platform is not from “House K”, it is from “House V-C / GRAUX & BAEYENS architecten” posted on Archdaily 2011-12-28

Share your Thoughts