homedsgn logo homedsgn logo

Farmhouse in Rosignano Monferrato by Carlo Bellini

By • May 22, 2013

Carlo Bellini designed this rustic farmhouse, located in Rosignano Monferrato, Italy.

The home is rustic and warm, with thick exposed beams and stone pillars.

Farmhouse in Rosignano Monferrato by Carlo Bellini:

“The task involved the recovery of several rural buildings for residential purposes including a farmhouse in the rehabilitation and reorganization of large agricultural property in the Monferrato.

The reconstruction project of the farmhouse was based on the conservation of the architectural type with particular regard to the maintenance of the setting of the southern front, strongly characterized by two-storey barns where the tuff pillars emerged as the only distinctive features of the product in the hilly landscape.

So it was decided to keep the giant order of composition backward into the nineteenth-century new slabs, without revealing the new floor surface but covering the empty barns with elements of steel and glass ceiling that allowed also, once opened the large French windows on the ground floor, to rebuild that absence of demarcation between the yard and barn typical of the original building. This has been achieved thanks to a partial redesign and recomposition of steel profiles of different series.

The relationship between solids and voids of the facades has been studied in relation to typical rhythms of rural buildings of the time still in the area.

An attempt was made to insert the new achievements in the context of existing materials and technologies using identical or similar to the original and typical of the area: the canton (local tuff), brick, tile Piedmont, iron and steel the windows wider, the wood for those more reduced.

Has taken measures to implement specific sampling and mortar for the walls and paint the frames (in particular sample was played on the typical gray-blue of white zinc-based than a century ago).

From a structural point of view has been expanded the central span, in order to obtain living rooms of large dimensions, making maximum use of traditional techniques of coverage with tree trunks suitable to overcome lights of about twelve meters, without resorting to ‘use of techniques and materials certainly more performance but low affinity to the context.

In the basement there is a section for storage and tasting of wines produced from estate vineyards surrounding the farm itself.

In essence you are working on virtual dialogue between the type of architecture and the building, retaining traditional aspects of use of the farm in its relationship with the court, the vineyards and crops in general, adding space for relationships and expanding rooms.

Over time, the farmhouse was appreciated by the owners and the guests because it combines ease of use and respect for tradition, making reference to a number of other residents of the Monferrato and being published with some evidence in the local press.”

Photos courtesy of Carlo Bellini

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts