Woodpeckers is a visualization created by Goss Visualisations for a project to be completed by Strom Architects.

It will be located in New Forest, Hampshire, England, and its interior design is chic and sophisticated, with glass walls to let in natural light.

Woodpeckers by Strom Architects:

““Woodpeckers” is a replacement house on a rural site on the edge of the New Forest National Park.

The design for the house, which is to be used mainly as holiday home, is constrained by planning issues that to some extent dictated the built footprint and its position on the site. Very tight size restrictions forced the design to push windows to the outside of the envelope, not allowing any overhangs which would be included in an area calculation, therefore reducing the actual built area. However, within the allowable area, there are provisions for inclusion of a conservatory, and one challenge was how to successfully integrate this with architecture, with a design devoid of the normal connotations of a lean-to structure.

The building form is also driven by economics of construction. The superstructure is a simple timber frame that will be pre-fabricated allowing a short erection time on site. Spans, such as the width of the house, are decided by the performance restrictions of standard timber truss components. Fenestration is generated by floor to ceiling gaps in the timber façade.

The house sits on a platform that will create a terrace to the south and the east. This platform connects with a masonry chimney breast, that provide both internal and external fire places. The platform, being raised slightly off the ground, allows a level connection between inside and outside terraces, as well as raises the house off the ground, which in the winter months can be quite wet.

The proposed building will be finished in larch cladding that will weather to a silvery grey.”

Floor Plan
Elevation
Elevation
Elevation
Site Plan

Renderings by Goss Visualisations