homedsgn logo homedsgn logo

New Private House in Feluy by Bureau 2G

By • Jan 13, 2014 •  Selected Work 

Belgian architectural firm Bureau 2G has designed a new private house in Feluy, Belgium.

This 2,368 square foot contemporary home boasts a low energy design with emphasis on promoting a comfortable interior flow.

New Private House in Feluy by Bureau 2G:

“THE PROJECT:
– New low energy single family home for 2 adults and 2 children.
– Surface : 2,368 square feet
– Energy Performance: K35 – Ew 56
– labeled CALE
The desire was to create a home where the quality, organization and functionality of the space maximised the well being of the inhabitants. Careful consideration was given to the comfort level of such a low energy home. It was also essential for the design to establish a permanent relationship with the outside environment.

METHOD :
Integration to the site was made firstly ​​by implementation of the building and its side access, which on the one hand, preserved the existing slope and on the other hand allowed the addition of volumes to the existing building on the right. The volume’s flat roof was also a contributing factor.
The choice of a dark brick in 2 tones (very dark brown for the brick and grey for the zinc, blue stone, window frames) allowed for the harmonious integration with the surrounding landscape. Urban planning constraints contributed to the overall aesthetics of the building. The impossibility for a flat roof on the main volume is why the zinc roof was built to slope.
Due to its low energy design, interior temperature remains constant thanks to double flow ventilation and is also what allowed the interconnection of the internal volumes. The living spaces, which serve as heat retainers, are separated from the mezzanine with a wall. Excess heat is able to diffuse upward through open space.
Interior areas and volumes of different heights also allow for more ventilation and an increased sense of space.
The home’s extension was built with equal consideration for the existing interior as well as the exterior site and landscape.

RESULT:
The goal was achieved, in that the architectural research and design enabled the proper inhabitation of harmonious and functional spaces of superior quality. Furthermore, the energy requirements were perfectly met and planning constraints were creatively adapted.”

Photos by: Jean-Louis Carpentier

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to New Private House in Feluy by Bureau 2G

  1. Joe says:

    Such a huge let down on the interior. What’s it meant to be a car showroom?

Share your Thoughts