homedsgn logo homedsgn logo

House K2 by Pauliny Hovorka Architekti

By • Apr 12, 2014

House K2 is a residential project completed by Pauliny Hovorka Architekti.

It is located in Banská Bystrica, Slovakia, and sits on a plot of around 11,500 square feet.

House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (1)

House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (2)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (3)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (4)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (5)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (6)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (7)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (8)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (10)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (11)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (12)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (13)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (14)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (15)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (17)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (18)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (19)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (20)
House K2 by Pauliny Hovorka Architekti (21)

House K2 by Pauliny Hovorka Architekti:

“A family house named K2 was built in the village of Kyncelova near Banska Bystrica. On the neighbouring site, there is a house called “Dom Zlomu” which was also designed by our studio. The K2 House is occupied by an elderly couple whilst the neighbouring house which was built earlier is occupied by their children and grandchildren. Multiple generations can thus enjoy privacy of their own living space whilst sharing common external areas. While designing the K2 House, the aim was not to create a supplement to an earlier built construction but a fully-fledged house with an independent and tailored concept.

When designing K2, we considered the shape of the terrain and owners’ requirements and decided for a spatial concept of the construction rising in the terrain, in the direction from the street to the garden. This concept is reflected in the interior layout with two one-flight staircases which bridge the difference in elevation between the street side entrance area and the garden part of the lot, forming three independent levels. Stair flights are clearly expressed in the outer dynamic shape of the building creating its untypical form when viewed from the street. The division of the building into three levels allows to meet the client´s requirement to separate thoroughly the study room from the main living area of the house making it sound-proof and independent as it is often used as a guest room.”

Photos by: Branislav Hovorka

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts