homedsgn logo homedsgn logo

House VDV by Graux & Baeyens Architects

By • Apr 25, 2014

House VDV is a residential project completed by Graux & Baeyens Architects in 2013.

It is located in Destelbergen, Belgium, and has a clean and modern design.

House VDV by Graux & Baeyens Architects:

“This single family house is located just outside the town of Ghent. The plot is part of a domain where us to be a castle destroyed in WWII. Parts of the surrounding wall is still standing and is a silent reminder of this history.

House VDV appears simultaneously familiar and strange. The volume, consisting of one level with a pitched roof, alludes to familiar archetypes such as the rural homestead or barn. But at the same time the volume is broken up by large glass facades, so that the relationship is established with the surrounding trees and the listed castle wall.

The mandatory implantation in the back of the plot ensures that the house is conceived as a pavilion. A garden-house with no front or rear, but with two identical facades and a 360 degree experience of the entire plot.

The (non-treated copper) cladding gives the project a poetic impermanence, which is echoed in the reflection of the surrounding trees in the glass facades.”

Site Plan
Diagram

Photos by: Filip Dujardin

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to House VDV by Graux & Baeyens Architects

  1. Richard Bryant, AIA says:

    Was the “Buildable Area” limited by the RULES in the community where the house was constructed? If so, the architect, with the help of the client, did a masterful job of bending the plan to meet the limited-footprint rules.

Share your Thoughts