homedsgn logo homedsgn logo

Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti

By • May 4, 2014

This luxury apartment reconstruction was carried out by RULES architekti.

It is located in Bratislava, Slovakia, and has a sleek and stylish design.

Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (2)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (3)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (5)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (6)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (7)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (8)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (9)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (10)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (11)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (12)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (13)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (15)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (16)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (17)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (18)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (20)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (21)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (22)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (23)
Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti (24)

Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti:

“At the beginning of this project there was an old devastated apartment calling for reconstruction. In the apartment area of 51 m² (549 ft²) the main task was to solve the lack of storage space and at the same time to not fill the space with wardrobes. For maximum space usage we designed all the furniture as made-to-measure. We hang part of the kitchen furniture on the wall to optically diminish floor area. During the day only the colourful element prevails – green wall in the living room, which is overgrown by living plants. Living room connected to the kitchen with a living plant.

Daily space of the luxury apartment was designed to have plenty of storage space and to not seem full. Using the same materials we have achieved visual homogeneity of the space. We united the floor with parquets, we used the same living room panelling in the kitchen too. We hung most of the furniture on the wall so it does not optically diminish room area.

Work desk and shelf under the TV

White shelves on the panelling wall serve a function as a work desk and shelves under the television. All big devices, computer, hi-fi components, we put to the kitchen kit to do not disturb clean lines of the living room. Shelves have the perfect height to be suitable for insert of sliding fittings with storage space for tiny items.

Foyer as a part of a day-zone

We have designed entrances to the luxury apartment in that way, so on first sight it shows that this is not an ordinary reconstruction. Doors to wash area and bathrooms are made of frosted glass to the entire height of the room. The mirror on the foyer wall optically extends this corridor and multiplies the effect of the perspective. As a floor covering we used large scale gres floor tiles, on the left is a wooden wardrobe.

Enlargement of apartment day part

In small apartments, where there is the assumption that two persons of similar age and with a similar day regime will live, it is meaningless to divide space into zones or into smaller units. On the contrary, it is reasonable to open as fully as possible so the day part acts as a one big room. In this case we connected living room with kitchen and also with foyer.

Overhead kitchen countertop

Overhead kitchen countertop makes the floor maintenance under the furniture easier and at the same time it optically enlarges the floor area of day zone. We designed led lights on the overhanging parts of the furniture, which intensify the impression of airy space. Colourful led lights are synchronized in the all parts of the apartment.

Grey custom corner sofa

There was a need to use each centimetre of the living room and sofas from stores did not fit for us with their measurements. Right side of sofa is used for seating while watching TV. The left side is big and hard enough to serves as occasional bed. Seat cover is grey fabric. We used the same material for bed upholstery.”

Photos by: Dano Veselsky

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to Luxury Apartment Reconstruction by RULES architekti

  1. Sridhar says:

    The owner seem to have loads of money to splurge, and the architect has aided the owner in this aspect. What originality has been exhibited in this project is unclear. Whatever expensive furnitures and items were available in the market have been dumped in this project. Sheer waste of money with no thought for real design.

Share your Thoughts