homedsgn logo homedsgn logo

Iron House! by Filippo Bombace Architect

By • Jun 20, 2014

Iron House! is a private residence designed by Filippo Bombace Architect.

Completed in 2012, the home is located in Rome, Italy.

Iron House! by Filippo Bombace Architect (1)

Iron House! by Filippo Bombace Architect (2)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (3)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (4)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (5)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (6)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (7)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (8)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (9)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (10)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (11)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (12)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (13)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (14)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (15)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (16)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (17)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (18)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (19)
Iron House! by Filippo Bombace Architect (20)

Iron House! by Filippo Bombace Architect:

“iron house! is the project that I have developed for a young couple of determined and strong people, who have chosen me among a selection of possible architects to involve in the restructuring of their new house, aware of my usual style of project, to line up to their specific demands and to the possible inputs transmitted by the context.

The apartment, valuable for location, plan, views, exposure, size, etc., it allowed a contemporary project, thanks also to the absence of specific historical references.

The clients, in phase of start, besides to expose the quantity and the variety of the necessary places and show through photos and magazines the desired stylistic references, they expressed with extreme determination the wish to move the kitchen in proximity of the great balcony.

The request, corrected according to the distribution, it was in clash with the plant design of the apartment: to realize the kitchen where in demand, it would have involved the inevitable realization of a necessary platform to contain the correct inclination of the waste pipe.

I showed with clarity the defects of this solution that can produce discomfort in the disposition of the furnishes and sometimes also situation of danger to the transit of the people, but however it was select.

From a defect, as it often happens, was born the input more stimulating of the whole project; the necessity to sit to the table 14 people (!!!), it has forced me to plan an extendable table in degree to climb over the jump of quota dictated by the step.

So I designed the construction of a folding table, that to the necessity and through a series of easy operations in sequence, it allows the same table, once unhooked by the container that in standard position it welcomes it, to rotate and to capsize, producing so a plan along 320 cms (10.5 ft), which other base of support is constituted by a container, usually used as magazine rack in the living room.

In short, an extraordinary solution that sits to table a big number of people, producing an unexpected effect ‘step’ of the great table.

For the rest the house is extremely clean and minimal, and all played on the whiteblack, that draws elements of furnishing, false ceiling, containers, portions of wall and ceramic coverings, excluded the beautiful flooring in parquet of walnut, that with elegance connotes all the environments.

From the distributive point of view, the project draws living opened and continuous, excluded the furnishing composition drawn for the lunch and the great sliding partitions in wood and glass.

From the corridor is possible to get to the three bedrooms and to the guest baths, organized according to essential geometries with a sink in corian, a great shower tray and the sanitaryware.

From the master bedroom organized with a big wardrobe and a red painted metal frame which draws a canopy bed is possible to get to the main bathroom, characterized by wall-hung sanitary, a big shower space, but above all by the great washbasin in corian of handicraft realization drawn by me; the ritual of her to wash the hair through special pull-out spray, directly in the great washbasin, it betrays the Italian southern origins of this stubborn and delicate to the meantime client, that has succeeded in mixing the rigor and the geometries of so much design of the north Europe with taste and respect, with the typically Italian traditions.”

Photos by: Anna Galante

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts