homedsgn logo homedsgn logo

Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS

By • Jul 22, 2014

This stylish restored penthouse is located in Belgrade, Serbia.

It was designed by PUJO.RS.

Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (1)

Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (2)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (3)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (4)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (5)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (6)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (7)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (8)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (9)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (10)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (11)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (12)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (13)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (14)
Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS (15)

Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS:

“There is few space in which we can slightly open the window, comfortably accommodate in the sofa, listen to the patter of heels on the street and feel the same way as in any part of the old Europe. “Spirit” of the old building, as well as spatial elements, have been integrated into modern interior content. Partition walls were demolished, and the world is entered through four large skylights. Living room, kitchen and dining room form a whole, separated by columns of the entrance area. Alternating rhythm of pilasters and openings is accompanied by floor lighting in one part and the other hangers, highlighting the gaps.

The room on the top floor used to have a completely different structure – of course tailored to the needs of the time from the beginning of the last century. The main task for the designers was to bring light, purify the space and keep the rustic look of the apartment. The restoration has designed the scenery for interesting items that have personalized environment and which emphasize refined sensibility of the investors. The space is not burdened by unnecessary things, but every detail with its originality contributes to the authentic atmosphere. Each item came spontaneously.

Parquet flooring look is carefully chosen to match the whitish tones of the rest of the apartment, making it even brighter. Austrian bleached oak with prominent rings was specially factorically treated to give the rustic touch. When mounted it was riveted, just so that while walking on it the creaking steps would be heard. To maintain the stunned look, worn-out windows have been replaced with the new ones, also made of wood with the same division, just like the previous ones were, without compromising the original look of the facade. Radiators were replaced with old cast, but kept the basic, raw, gray.

Not everyone has the good fortune to find the wall behind the cladding made of ancient bricks with visible wooden “half-timbered” construction system. We did not want to give up the charm of raw edges, so we have reinforced the hidden Delta Light reflectors. The boundary between the living room and kitchen makes the fireplace by the French manufacturer Focus, which emphasizes the vertical line of red bricks. The area is dominated by the original wooden beams which have been restored, repainted in white, and subsequently scraped, highlighting the patina that only time leaves behind.

The kitchen area is open planned with direct access to light and tucked-in terrace. The fronts are made of bleached oak veneer. Backing board is made up of tiles of small size, contributing to the soft, rustic kitchen line which fits well with the rest of the space. The same style dining room is not classically designed, but it is consisted of a central lectern with the bar-like sitting.

The living unit consists of two bedrooms: guest-working and sleeping room with their own bathrooms. The master bedroom is spacious and comfortable and from it, on the semi-floor level we move into a completely different area – master bath. Located inside the dome of the building, an authentic wood-lined dome is fully restored and with buried, central, circular, Teuco manufactured jacuzzi, it contributes to the whole ambience so it exudes a special, exotic and somewhat extravagant charm. The whole apartment is a magical and poetized.”

Photos by: Srdjan Bosnic

HomeDSGN has received this project from our WeTransfer channel. Architects and interior designers are welcome to submit their work for publication.

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

One Comment to Restored Penthouse in Belgrade by PUJO.RS

Share your Thoughts