homedsgn logo homedsgn logo

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

By • Jul 28, 2014 •  Selected Work 

Pearl Bay Residence is a home located in Cape Town, South Africa.

It was designed by Gavin Maddock Design Studio.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (2)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (3)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (4)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (5)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (6)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (8)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (9)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (12)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (13)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (14)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (15)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (16)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (17)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (18)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (19)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (21)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (23)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (24)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (25)
Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio (26)

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio:

“This pristine contemporary home is located on the west coast 90kms (56ft) north of Cape Town – bordered by a nature reserve and adjoining the ocean, Gavin Maddock describes it as ‘a glorious site’.

The brief called for a ‘modern’ house with ocean views including standard accommodation requirements within a budget.

With the front dune sitting higher than the rest of the site, the challenge was to reconcile house, dune and views. The result is a rectangular double storey structure of 600 square metres (6,458 square feet) comprising three bedrooms, four bathrooms, generous living and dining areas, a gallery, casual living room, a study, decks and balconies: Ocean views exist from virtually every room.

Cavity brick construction was used throughout with all walls plastered. The building had to be grounded – it could not float – therefore it needed to be vertical, not horizontal. ‘Both front and rear pavilions are two storeys with windows sliced through to the parapet. The two pavilions are joined by the gallery, a single storey element, providing a seamless flow between these spaces. The floor slabs are off-form concrete, contrasting with the painted plaster of the walls.

Furniture items were chosen for their scale and simplicity; bold pieces that hold the spaces together. The TV and audio equipment was concealed in the living room wall cabinet, behind the large steel framed sliding panel that accommodates a substantial artwork. A custom designed fireplace was recessed into a stainless steel ledge.
To maximise the size of the main en-suite, a custom-shower was created and glass for the internal walls was used. All bedroom floors are finished in wide-board oak flooring. Granite tiles were selected for their texture and grain, resonating with rocks in the distance.

Reducing the structure to its minimum to maximise views, there are no ‘framed views’. The canvas had to be as large as possible stretching the opening to the maximum of 14 metres (45.9 feet) addressing the ocean. Ceiling heights of 3,3 metres (10.8 feet) ensures the lightness of the space. The living areas flow seamlessly, creating a feel of the outside deck to be inside. Full height sliding doors retract into the structure to form a singular space here.

The result is an individual statement of appealing symmetry, a modern home with large entertainment areas and all the mod cons.”

Photos by: Adam Letch

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

3 Comments to Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

  1. Horea Nascu says:

    Great care for details. Huge footprint. Still, from certain angles, the building gives the feeling that it has not impacted much upon the environment (which it actually has). Probably the owners are now regretting not having a swimming pool dug somewhere there, too.
    A well-balanced construction in a place which will no longer be wild. If this is a holiday house only (it does not look like a family live there; even the books look as if touched only by the cleaning lady), that is an even greater price to pay to satisfy the vanity of two people!

  2. Michael says:

    Such an awesome house! I think my favorite part is the shower — there are a lot of showers with glass walls, but the skylight the exact shape and size steps it up a notch. What do they do when there’s a hard windstorm? I’d think it would be scary with all that glass.

  3. woody says:

    The first thing I look for in a house is security for my family. This house may look nice but it is very open to bad elements (nature or bad people).

Share your Thoughts