East Malvern Residence is a home designed by LSA Architects.

It is located in Malvern, a suburb of Melbourne, Victoria, Australia.

East Malvern Residence by LSA Architects (1)

East Malvern Residence by LSA Architects (2)

East Malvern Residence by LSA Architects (3)

East Malvern Residence by LSA Architects (4)

East Malvern Residence by LSA Architects (5)

East Malvern Residence by LSA Architects (6)

East Malvern Residence by LSA Architects (7)

East Malvern Residence by LSA Architects (8)

East Malvern Residence by LSA Architects (9)

East Malvern Residence by LSA Architects (10)

East Malvern Residence by LSA Architects (11)

East Malvern Residence by LSA Architects (12)

East Malvern Residence by LSA Architects:

“Nestled in the wide leafy streets of Malvern this classic brick Federation house was patiently waiting to be brought up to date with modern family living. The clients brief was to enhance open space and add light whilst paying homage to the original era of the home through the choice of classic lines and materials. Taking advantage of the grand Federation proportions LSA designed the new spaces to include elements of height and light whilst including many new amenities.

The bedroom and formal living zones benefitted from some floor plan changes to allow for greater flow and the addition of a dressing room and ensuite for the master bedroom. With the majority of the family time planned to be spent in the new rear living room it was important to accommodate for a growing family of five. The kitchen was designed around a large square island bench to allow for many members of the family to congregate. The sight line to the garden from the kitchen was considered by featuring staggered pendant lights over the island bench as opposed to the dining table with the added benefit of a kitchen focal point. The use of marble and wood panelling reference the original era of the home whilst offering a textural and luxurious element to the large space.

The rear garden was maximised by the merging of indoor and outdoor zones with the use of large glass sliding doors, a discreet threshold and a consistent colour palette. The outdoor space was subtlety demarcated to include practical areas for all members of the family. Internal sight lines were again an important consideration for the rear exterior and with the clever use of landscaping and a dark perimeter wall to emphasise depth. Architectural features were also used to enhance balance and privacy.

The entire house blends seamlessly to create a harmonious and luxurious home with the emphasis on modern classic design.”

East Malvern Residence by LSA Architects (13)

Photos by: UA Creative – John Wheatley