Plywood House II is a residential project located in Sydney, Australia.

It was designed by Andrew Burges Architects in 2013.

Plywood House II by Andrew Burges Architects (1)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (2)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (3)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (4)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (5)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (6)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (7)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (8)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (9)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (10)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (11)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (12)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (13)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (14)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (15)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (16)

Plywood House II by Andrew Burges Architects:

“Our brief was for a new two storey house on a block that was long and thin – the type of block that produces the awkward ‘shot-gun’ corridor organisation of many semi’s and detached houses within Sydney’s denser suburbs.

Our concept was to use the elements of the interior to shift and break down the typical linear corridor space, using the interior geometry to orientate the house away from neighbours and to orchestrate connections with the sky and the garden from both levels of the interior.

On the lower level the window openings are varied and opportunistic – finding points of sky or natural light to suit the specific uses they contain. On the upper level a continuous strip of windows and screens capitalize on the opportunities for light, sun and outlook that the second storey allow, framed by privacy screens to account for their added exposure.”

Plywood House II by Andrew Burges Architects (17)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (18)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (19)

Plywood House II by Andrew Burges Architects (20)

Photos courtesy of Andrew Burges Architects