Finnis Architects has completed Hampton Residence, a stylish residential project combining open plan living and entertaining zones with private family spaces.

This three story residence is located in Melbourne, Australia.

Hampton Residence by Finnis Architects (1)

Hampton Residence by Finnis Architects (2)

Hampton Residence by Finnis Architects (3)

Hampton Residence by Finnis Architects (4)

Hampton Residence by Finnis Architects (5)

Hampton Residence by Finnis Architects (6)

Hampton Residence by Finnis Architects (7)

Hampton Residence by Finnis Architects (8)

Hampton Residence by Finnis Architects

“Finnis Architects has completed Hampton Residence, a stylish residential project combining open plan living and entertaining zones with private family spaces.

Situated in Hampton, Melbourne, the family home faces the street with a mixture of zinc cladding, natural stone, and rendered walls. The two story facade, which includes a ramp down to a lower level carpark creates a strong entrance into the home and has a sense of continuity with the materials. Previously, the house had been renovated and re renovated and had become disjointed over time. After contacting Finnis, the owners and architects both agreed on creating a fresh new start, utilising new materials to reflect the beach feel of the property.

Once inside, the home is split over three levels with the entertaining and living areas on the main floor. The owners wanted a home to maximise entertaining space and so the kitchen and living areas were designed to provide this. The architects also created an open access to the outside alfresco spaces which create additional rooms for the home. These spaces flow from the inside to the outside and can be used all year with protection from the Melbourne weather. The kitchen, designed to become the central hub of the house, faces the center of the living room. This enables the people in the kitchen space to become involved with the activities of both the living room and the external spaces surrounding the pool.

Downstairs the home has a garage space for the family’s cars and a wine room with an extensive collection displayed across a curved wall. Pragmatically, this wall actually works as the driveway entrance to the basement, mirroring the turning circle of the cars, as well as creating a feature for the wine room. Finally, on the upper level, the family spaces become a private oasis from the open entertaining below and the lightly cantilevered upper floor allows for the house expand out for the bedrooms.”

Photos by: Naomi Fletcher